Šef SZO u Srbiji: “Mnogo više je bilo zaraženih, a da to nisu znali. U Srbiji je to oko pet odsto. Ovaj sad ‘talasić’ može postati veliki…”

0
Foto: Printscreen N1

Svetska zdravstvena organizacija najavila je još krajem maja drugi talas koronavirusa u narednim mesecima, apostrofirajući da to može da se desi u zemljama gde je epidemija počela da jenjava.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša kazao je za RTS da prvi talas još nije gotov i naglašava da je sada reč o “talasiću” koji bi bez pridržavanja mera mogao da postane veliki.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Marjan Ivanuša je rekao da se primenom strogih mera u Evropi stekao utisak da je prvi talas pandemije na izmaku.

Ističe da je teško govoriti o drugom talasu pandemije pošto se ni prvi nije završio.

Prvi talas se ubrzava, napominje Ivanuša, podsećajući da se samo za nedelju dana broj zaraženih na globalnom nivou povećao za milion.

Primenom javnozdravstvenih mera u Evropi stekao se utisak da je prvi talas pandemije na izmaku. Vrh krive pandemije se ispravio, pa su zdravstveni sistemi u mnogim zemljama Evrope mogao da zbrine sve obolele, navodi Ivanuša.

Prema njegovim rečima, to nije bio kraj prvog talasa pandemije, već se radilo o strogoj primeni mera.

Kako je konstatovao, čim su stege popustile broj zaraženih je počeo da raste.

Plašim se da ovo nije rep epidemije, već da se radi o “talasiću koji može postati veliki ukoliko se mere ne budu poštovale”, naglašava Ivanuša.

Ivanuša ukazuje da se iz serološke studije u kojoj se utvrđuje prisustvo antitela u organizmu, vidi se da je bilo više obolelih u odnosu na pi-si-ar testove aktivno obolelih.

“Mnogo više je bilo zaraženih, a da to nisu znali. U Sloveniji rezultati studije pokazuju da je sa virusom bilo od dva do četiri odsto ukupne populacije, dok je za Srbiju to oko pet odsto”, kaže Ivanuša.

Ivanuša navodi da trenutno više od 120 timova radi na razvoju vakcije. Očekujem da će prva vakcina biti na raspolaganju do kraja godine ali je upitno koliko će biti efikasna, dodaje Ivanuša.

Biće potrebno milijarde doza, zasad su obezbeđeni kapaciteti za četiri milijarde.

Prvo će biti vakcinsani najizoženiji kao što su medicinski radnici.

Ukazuje da neće odmah biti vakcine za sve i da će se zato praviti liste prioriteta.