Šef Svetske trgovinske organizacije podnosi ostavku u vreme kada se svetska privreda suočava najvećom krizom od Velike depresije…

0
Beta - AP Photo/Markus Schreiber, File

Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Brazilac Roberto Azevedo saopštio je danas da odlazi sa funkcije 30. avgusta, godinu dana pre isteka svog drugog mandata, i dodao da nema političke ambicije.

“U pitanju je lična, porodična odluka i uveren sam da je ona najbolja u interesu organizacije”, rekao je Azevedo na onlajn sastanku članova STO. 

Preuranjeni odlazak Brazilca događa se u vreme kada svetska privreda beleži najteže usporavanje od Velike depresije 1930-ih godina. Svetska trgovina pogođena je pandemijom koronavirusa zbog koje su drastično smanjena proizvodnja i trgovinska razmena. 

Nezavisno od krize koronavirusa, STO već mesecima prolazi kroz svoju duboku krizu vezano za telo za regulisanje trgovinskih sporova između članica. 

Brazilac, karijerni diplomata Roberto Azavedo, koji je došao na čelo Svetske trgovinske organizacije 2013. godine, nasledivši Francuza Paskala Lamija, počeo je svoj drugi četvorogodišnji mandat u septembru 2017. godine. Mandat je trebalo da mu se završi krajem avgusta 2021.

(Beta)