Šef kabineta Angele Merkel: “Vakcinacija u Nemačkoj počinje u prvim danima nove godine”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) –  Šef kabineta kancelarke Angele Merkel Helge Braun izjavio je da očekuje da će vakcinacija U Nemačkoj protiv korona virusa početi u “prvim danima” nove godine. Iskusni lekar je rekao da je spreman da i sam pomogne u vakcinaciji.

Očekuje se da će vlasti Evropske unije do 29. decembra doneti odluku o odobravanju prve vakcine za upotrebu. Nemačka sprema posebne centre za vakcinaciju.

Braun je kasno sinoć rekao za list Bild da je spreman da pomogne medicinskim vlastima. Rekao je da neće biti na raspolaganju u svakom času, ali da će vikendom moći da se uključi.

Rekao je da će se on i kancelarka Merkel vakcinisati “kada dodju na red”.

Broj zaraženih u Nemačkoj se manje-više stabilizovao na visokom nivou od uvodjenja mera delimičnog zatvaranja 2. novembra, ali se nije smanjio.

Danas je nacionalni centar za kontrolu bolesti prijavio 12.332 novozaraženih u prethodna 24 sata, pre nedelju dana ih je bilo 11.168, i 147 novih smrtnih slučajeva.

Ograničenja poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i kulturnih institucija trebalo bi da budu na snazi najmanje do 10. januara, a neki regioni preduzimaju ili planiraju oštrije mere. Braun je rekao da su potrebna stroža ograničenja bar u žarištima zaraze.