Šef FAO-a pohvalio uspeh Kine u smanjenju siromaštva

0
Foto: CRI

Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) Ću Dongju čestitao je u četvrtak kineskoj vladi na uspehu u smanjenju siromaštva i pohvalio njen doprinos globalnom cilju, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

„Čudo smanjenja siromaštva, koje je stvorio kineski narod, ogromnih je razmera i donosi korist najvećem broju ljudi, dalo je značajan doprinos unapređenju uzroka globalnog smanjenja siromaštva i pružilo inspiraciju i postavilo primer za većinu zemalja u razvoju“, rekao je Ću u kratkoj izjavi koju je FAO objavio na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Takođe je rekao da se ta agencija UN raduje unapređenju saradnje sa Kinom i zajedničkim naporima da se postignu ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine.

Kina je u četvrtak proglasila „potpunu pobedu“ u svojoj borbi protiv ekstremnog siromaštva, sa 98,99 miliona siromašnih seoskih građana podignutih iznad vladine granice siromaštva po godišnjem prihodu. Kina je ispunila cilj iskorenjivanja siromaštva postavljen u Agendi UN-a za održivi razvoj 2030, deset godina pre roka.