Šef američke diplomatije: “Biće posledica u slučaju ruske agresije u Ukrajini, SAD su zabrinute zbog gomilanja ruskih snaga na granici…”

0
(Beta/Al Drago/Pool via AP)

(Beta-AFP) – Šef američke diplomatije Entoni Blinken izjavio je danas da će biti “posledica” u slučaju “ruske agresije” u Ukrajini i dodao da su SAD zabrinute zbog gomilanja ruskih snaga na rusko-ukrajinskoj granici. 

“Na granici ima više ruskih vojnika nego 2014. godine” kada je počeo sukob između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, rekao Blinken u intervjuu za američku televiziju En Bi Si (NBC).

Blinken je dodao da je predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) bio veoma jasan i ako se Rusija bude ponašala “neprimereno ili agresivno”, to će izazvati posledice. Američki ministar nije precizirao kakve bi to bile posledice.

U sukobu na istoku Ukrajine, započetog 2014. godine, poginulo je više od 13.000 ljudi dok je 1,5 miliona napustilo svoje domove.

Kijev i Zapad su poslednjih dana zabrinuti zbog gomilanja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom. Moskva uverava da to ne predstavlja pretnju, dok Kijev to smatra provokacijom usmerenom pogoršanju situacije u istočnoj Ukrajini.