Sednica Skupštine Srbije: Poslanik SDA minutom ćutanja odao poštu za žrtve Jasenovca, polemika o Srebrenici, Naseru Oriću…

0
Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Poslanici Skupštine Srbije počeli su sednicu postavljanjem pitanja članovima Vlade, a nakon toga će nastaviti raspravu o amandmanu koji je podnet na izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine.

U 16 časova u parlament će doći članovi Vlade Srbije da na pitanja odgovaraju.

Na današnjoj sednici raspravljaće se i o izveštaju o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu, sa predlogom zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku od 3. februara.

Glasanje o svim tačkama dnevnog reda očekuje se večeras u 19 časova.

U toku rasprave šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović konstatovao je da su “Srbi koji su okrvavili ruke osuđeni ili bar većina njih”, te upitao “šta ćemo s Hrvatima i Bošnjacima koji nisu osuđeni”, prenosi Blic.

“Za srpske suze niko ne haje”; ocenio je Martinović dodajući da se “klanja svim žrtvama”, a Enisu Imamoviću, poslaniku SDA Sandžaka, “poručio je da poštu minutom ćutanja žrtvama Jasenovca treba da odaje čista srca, a ne iz političkih razloga”.

Martinović je, naime, reagovao na Imamovićev minut ćutanja u Skupštini Srbije, navodeći da treba da ga je sramota jer je, kaže, to uradio iz političkih razloga.

Imamović je svoje izlaganje na sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima započeo minutom ćutanja za žrtve Jasenovca, ali je u nastavku istakao kako se u “institucijama Srbije negira genocid u Srebrenici, a veličaju zločinci, te se čak prodaju suveniri s natpisom “Nož, žica, Srebrenica”.

“Neka sećanje na ove žrtve (Jasenovca) bude lekcija i pouka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacističkog i fašističkog režima i logora kakvi su oni bili. Nakon Jasenovca dogodio se genocid u Srebrenici, logori u Foči, Banjaluci, dogodio se i Prijedor”, rekao je Imamović.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je Komisiju za nestala lica “dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka u Štrpcima i Sjeverinu”.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević podsetio je da je “srpski parlament jedini u regionu izrazio jasan stav i doneo rezoluciju o Srebrenici”.

“Donošenjem deklaracije izvršili smo i moralnu i međunarodnu obavezu, da li je to učinio bilo koji parlament u regionu”, upitao je Milićević.

On je ocenio da su kritike upućene filmu “Dara iz Jasenovca “političke prirode, te da je cilj se Srbiji ospori pravo da priča o svojim žrtavama i stradanjima”.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je upozorio poslanike da vreme za poslanička pitanja ne koriste više za iznošenje političkih stavova, napominjući da tokom rasprave na sednici uvek ima dovoljno vremena da se takvim temama govori.