Sednica Kriznog štaba do kraja nedelje: “Nove mere poslate na razmatranje, tiču se građana koji dolaze u Srbiju za praznike…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Krizni štab za borbu protiv suzbijanje zaraze kovid-19 bi u narednim danima trebalo da održi sednicu, a glavna tema trebalo bi da bude razmatranje novih mera za sve građane koji bi u narednom periodu trebalo da dođu u Srbiju za novogodišnje i božićne praznike, prenosi Blic.

“Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju”, rekao je dr Kon.

Među tim predlozima je i potencijalno uvođenje “PCR testiranja pri ulasku u zemlju”, ali i “potencijalni karantin i izolacija”.

“Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izlolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku”, naglasio je dr Kon.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka “kompletno predložila šta će da se radi”, ali i naglasio da je “zatvaranje granica nemoguće”.

“Predložili smo šta treba da se radi, medicinski deo Kriznog štaba. Nema alternative, ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi nije alternativa, oni će razviti bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, to ne može da se očekuje od Srbije da izdrži. Zatvaranje granice je nemoguće, ako država donese, mi nećemo imati ništa protiv. Jasno je da mora tek da se raspravi”, rekao je dr Kon.

Podestimo, doktor Kon je juče istakao da je, u pogledu epidemiološke situacije, najveći problem ono što će tek doći – novogodišnji praznici.

“Ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine”, rekao je dr Kon.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500