Sedam faza francuskog plana za pridruživanje EU, srpski studenti evakuisani iz Univerziteta u Hongkongu, SAD ponovo odložile sankcije Huaveju: Vaš brifing za utorak

0
Foto: Profimedia

FRANCUSKI PLAN – Pristup zemalja kandidata za članstvo u EU trebalo bi uskoro drastično da se promeni na osnovu predloga zvaničnog Pariza koji će se razmatrati u Briselu, a u koji su Večernje novosti imale uvid.

Dosadašnjih 35 poglavlja grupisaće se u sedam paketa, tako da će se članstvo sticati postepeno, u sedam faza.

“Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i njih treba ispunjavati tokom čitavog procesa, dok sa druge strane Poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji ulazi tek u poslednju sedmu grupu”, prenele su Večernje novosti.

SRPSKI STUDENTI EVAKUISANI IZ HONGKONGA – Avion sa studentima iz Srbije sleteo je nešto posle 22 časa na aerodrom “Nikola Tesla”, prenose “Novosti”.

Saša Moderc, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i otac jednog od deset studenata koji su se našli u Kini u vreme demonstracija, rekao je za Prvu TV da su svi srpski studenti izvedeni iz kampusa pod policijskom pratnjom, sprovedeni u bezbedan hotel, a zatim upućeni na aerodrom.

“Oni nisu videli ništa od svega što se dešava tamo, jer su se, po savetu kineskih kolega, sklanjali od demonstracija”, kaže Moderc i dodaje da niko od srpskih studenata nije povređen.

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA REAGOVALA NA SPOT ALBANSKE PEVAČICE – Eparhija raško-prizrenska je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, “uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja”.

“Razmotrićemo mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata”.

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim Zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

VUČIĆ ZBOG ZDRAVLJA NE SME DA LETI AVIONOM NEKO VREME – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih mesec dana neće leteti avionom zbog zdravstvenih problema koje je imao prethodnih dana, saznaje “Blic”. Kako kaže izvor našeg lista iz predsednikovog okruženja, Vučić je već otkazao posetu Iranu koja je bila planirana za 22. novembar, a potom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsednik Vučić imao je dobru volju, planirao je da uprkos svemu što mu se krajem prethodne nedelje dogodilo otputuje u Teheran, ali je, ipak, po savetu lekara morao da odustane – navodi izvor našeg lista.

Lekari sa Vojnomedicinske akademije bili su izričiti – let avionom mogao bi da izazove pogoršanje zdravstvenog stanja i sve dok se ono ne stabilizuje, Vučić će morati da izbegava ovaj vid prevoza.

OBELEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA HERCEG-BOSNE – Polaganjem venaca i paljenjem sveća, kao i svečanom akademijom u Mostaru je obeležena 28. godišnjica osnivanja Herceg-Bosne.

Obeležavanju je prisustvovao i predsednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je izjavio kako je Herceg-Bosna bila nužda.

“Hrvatska zajednica, odnosno HR Herceg-Bosna bila je odgovor politički svesnog hrvatskog naroda na nemogućnost funkcionisanja bilo kojih institucija Bosne i Hercegovine u tom vremenu, odgovor da bi se sačuvala i BiH, ali svakako i hrvatski narod u BiH. Možemo svedočiti da su institucije Herceg-Bosne u izvršnoj, zakonodavnoj i političkoj vlasti bile osnova za uspostavu i Bosne i Hercegovine, a u mnogim elementima još baštinimo elemente Herceg-Bosne”, rekao je Čović.

MORALESOVI PONOVO PROTESTUJU, CRKVA MOLI ZA MIR – Pristalice doskorašnjeg predsednika Bolivije Eva Moralesa su ponovo protestovale tražeći odlazak desničara koji su nakon njegove iznuđene ostavke preuzeli vlast, dok je uticajna Katolička crkva pozvala na “dijalog” da bi se smirila zemlja u kojoj je tokom jednomesečnog nasilja poginulo 23 ljudi.

Sredinom dana je više hiljada ljudi demonstriralo u centru La Paza zahtevajući “mir” u Boliviji. Većinom Indijanci, kao i sam Morales, nosili su višebojne zastave andskih urođenika. Neki su skandirali “Ne diktaturi” i tražili odlazak Žanin Anjes, desničarske senatorke koja se prošlog utorka proglasila za vršioca dužnosti šefa države, 48 sati nakon Moralesove ostavke.

Uticajna Katolička crkva u Boliviji je, pak, pozvala prelazne vlasti, sve stranke i civilno društvo na “dijalog”.

DEMONSTRACIJE U IRANU – Portparol iranske vlade Ali Rabiej rekao je da su demonstranti koji protestuju u Iranu zbog povećanja cene goriva, uzeli kao taoce pripadnike snaga bezbednosti.

Rabiej je, u obraćanju novinarima, rekao da bi vlada uskoro trebalo da odblokira pristup internetu širom zemlje, a da se procenjuje broj demonstranata opao za 80 posto u odnosu na nedelju.

Snage bezbednosti raspoređene su po gradovima kako bi pokušale da uguše nemire.

“100 HILJADA DECE U AMERIČKIM PRITVORNIM CENTRIMA ZA MIGRANTE” – Nezavisni stručnjak koji radi sa kancelarijom za ljudska prava Ujedinjenih nacija procenjuje da se u pritvornim centrima za migrante u SAD nalazi više od 100.000 dece.

Advokat za ljudska prava Manfred Novak rekao je da SAD drže “daleko više” dece nego druge zemlje za koje ima pouzdane podatke.

Otprilike 60 od 100.000 dece u SAD je lišeno slobode, na suprot proseku u zapadnoj Evropi gde je taj broj oko pet.

LUKA DONČIĆ SA DRUGE PLANETE – Slovenački košarkaš odigrao je partiju karijere u pobedi protiv San Antonija. Ubacio je 42 poena, uz 11 skokova i 12 asistencija. Za to mu je trebalo 27 šuteva, ali ne mari, imao je više od 50 odsto uspešnosti i zaslužio titulu igrača utakmice.

Zapravo, Dončićeve igre ozbiljna su kandidature i za mnogo veće nagrade od igrača jedne utakmice.

Bivši igrač Real Madrida je šesti strelac lige, a među 10 najboljih strelaca u top 3 je skakača i najbolji asistent.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: