Sećate se ženke kita koja je 17 dana pratila mrtvu bebu. Rodila je zdravo mladunče

0

Orka koja je postala poznata širom sveta 2018. godine kada je 17 dana pratila svoje mrtvorođeno mladunče u vodi, rodila je zdravu bebu. Neprofitni Centar za istraživanje kitova primetio je u subotu bebu, nazvanu J-57, koja “energično pliva uz majku” po imenu Talekva, u vodama blizu granice između američke države Vašington i kanadske provincije Britanske Kolumbije. Procenjuju da je mladunče rođeno u petak, prenosi Gardijan.

„5. septembra pratili smo izveštaj jednog od [lokalnih] posmatrača kitova da je viđeno vrlo malo mladunče“, izvestio je centar za istraživanje kitova. „Talekva je bila uglavnom odvojena od ostalih kitova dok je prelazila granicu sa Kanadom, pa smo nakon nekoliko minuta okončali naš susret s njom i poželeli im dobro na putu.“

Talekva se proslavila 2018. godine kada je 17 dana nosila svoje mrtvorođeno mladunče.

Talekvinu trudnoću prvi put je prijavila pre nekoliko nedelja neprofitna zaštitna grupa Sealife Response, Rehabilitation, and Research, poznata i kao SR3. Istraživač dr Holi Farnbah uspeo je da utvrdi brojne trudnoće kitova uz pomoć kamere drona upoređujući njihove fotografije tokom vremena.

Talekva je bila jedna od ovih kitova.

Ne postoji način da se predvidi kako će Talekva i njeno novo mladunče proći narednih meseci. Ali ljubitelji kitova i dalje su duboko dirnuti. „Ovo novo rođenje donosi novu nadu – za Talekvu – i za sve nas“, piše Alena Ebelin-Šuld, koja fotografiše kitove.

“Želim Talekvi i njenom novom detetu najbolje svim svojim bićem.”