Sećate se kritika filma o Isusu homoseksualcu? Pa, na komičare koji su ga stvorili desničarska verska grupa bacila je Molotovljeve koktele

0
Foto: Profimedia

Krajnje desna verska grupa u Brazilu preuzela je odgovornost za napad molotovljevim koktelima na sedište brazilske grupe komičara Porta dos Fundos u Riju de Žaneiru na Badnje veče, nekoliko nedelja pošto je grupa objavila film na “Netfliksu” koji prikazuje Isusa kao homoseksualca.

Grupa koja se identifikuje kao “Popularna nacionalistička pobunjenička komanda iz velike brazilske integralističke porodice” objavila je u video-snimku koji je na Božić po gregorijanskom kalendaru objavljen na društvenim medijima da je izvela napad na sedište Porta dos Fundos, prenosi RTS.

Božićni specijal “Prvo iskušenje Hrista”, 46-minutna komedija koju su Porta dos Fundos snimili i koja prikazuje Isusa kako dovodi kući svog navodnog dečka Orlanda kako bi ga upoznao sa Svetom porodicom, doveo je do toga da je oko dva miliona ljudi potpisalo peticiju kojom traži da se ukloni emisija, jer je uvredila hrišćane.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi verodostojnost video-snimka na kojem se vidi kako trojica muškaraca sa skijaškim maskama pale molotovljeve koktele i bacaju ih na kancelariju.

Brazilska grupa koja je poznata po snimanju parodija saopštila je da je čuvar uspeo da obuzda požar i da niko nije povređen, prenosi Rojters.

Državna policija u Riju nije odmah bila dostupna za komentare, a Netfliks je odbio da se oglasi tim povodom.

“U rano jutro 24. decembra, na Badnje veče, sedište Porta dos Fundos bilo je žrtva napada. Na našu zgradu su bačeni molotovljevi kokteli”, objavljeno je na sajtu ove glumačke grupe koja je osvojila jednu Međunarodnu Emi nagradu za svoj praznični specijal prošle godine.

“Idemo dalje, ujedinjeniji, jači, inspirisaniji i u uverenju da će zemlja preživeti ovu oluju mržnje i da će ljubav prevladati paralelno sa slobodom govora”, saopštili su komičari i dodali da su snimci sa sigurnosnih kamera predati vlastima.

U Brazilu živi najveća svetska katolička zajednica, kao i sve veća evangelička zajednica koja ima sve jači politički uticaj.

Predsednik Žair Bolsonaro, koji je sebe opisao kao “ponosnog” homofoba, u jednom intervjuu je rekao da bi više voleo da mu je sin mrtav nego da je gej.

Bolsonaro je ranije ove godine suspendovao finansiranje serije filmova, uključujući i one sa LGBT temama, ali je tu odluku kasnije poništio savezni sud.

Njegov sin, Eduardo Bolsonaro, nedavno je na svom Tviter nalogu nazvao božićni specijal grupe Porta dos Fund “smećem”, napisavši da oni ne predstavljaju brazilsko društvo.