Sećate li se Trampovog zida? Izgleda da će to ostati njegova najveća zaostavština. Bajdenovo obećanje o prekidu izgradnje može da bude još skuplje i komplikovanije…

0
White House Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će staviti tačku na izgradnju Trampovog pograničnog zida prema Meksiku, ali kako sada stvari stoje, izgleda da će zaustavljanje ovog projekta biti složenije i potencijalno veoma skuplje, nego što je u prvom trenutku moglo da se pomisli.

Bajdenova administracija biće opterećena tužbama, suočiće se sa problemom održavanja postojećih instalacija izgrađenih u poslednje četiri godine i pre svega pitanjem privatnog zemljišta koje je otkupljeno za buduću izgradnju.

Kako piše CNN, zaključno sa 27. novembrom, izgrađeno je oko 415 milja različitih pregrada – koje je Tramp nazvao zidom – od čega je približno 353 milja zamena starih dotrajalih barijera.

Aktuelna administracija brzo napreduje a do kraja ove godine ostvari zadati cilj i izgradi 450 milja, a izvođači rade danonoćno.

Bajdenovo obećanje da će zaustaviti izgradnju već je podstaklo raspravu među carinskim i graničnim službenicima o tome šta će se dogoditi u tom slučaju, posebno ako se ukinu finansiranja, rekao je CNN-u jedan zvaničnik Ministarstva unutrašnje bezbednosti.

Ovaj zid na granici sa Meksimom ostaće najprepoznatljivije nasleđe Trampove vladavine. Tramp se služio svakakvim manevrima da do izgradnje dođe – proglašavao je acionalnu vanrednu situaciju kako bi uzeo novac od Ministarstva odbrane za finansiranje zida, istovremeno se suprostavljao Kongresu po tom pitanju. Poseban nivo priče je što je njegova administracija skrajnula brojne zakone o zaštiti životne sredine kako bi ubrzala izgradnju.

„Predsednik Bajden će okončati Trampovu takozvanu ‘nacionalnu vanrednu situaciju’ i prestaće da krade novac naše vojske i okončaće tužbe za oduzimanje zemlje Amerikancima koji žive na granici“, rekao je portparol njegovog tranzicionog tima.

Bajden je još u avgustu tvrdio da za vreme njegove administracije neće biti izgrađen ni dodatni pedalj zida..

Tramp međutim svoje poslednje nedelje u Beloj kući provodi tako što pooštrava propise o imigraciji, uključujući izgradnju zida.

Iako su počeli rezgovori o tranziciji vlasti, tema zida još nije došla na dnevni red, piše CNN.

Skuplja dara nego mera

Problem za novu administraciju će biti u tome što postoje neki predviđeni troškovi koji su nastali i pre početka gradnje, poput troškova planiranja, otkupa zemljišta i troškova proizvodnje i opreme. Ako se postojeći ugovori raskinu, takođe može doći do dodatnih troškova, kao i troškova povezanih sa obnavljanjem zemljišta iz bezbednosnih i ekoloških razloga.

Vlada ima mogućnost da raskine ugovore, ali to će koštati, kažu stručnjaci. “

Dobavljači će očekivati povoljno poravnanje. Poslednja stvar koju vlada želi je da vodi duge i teške pregovore sa dobavljačima”, rekao je Čarls Tifer, profesor ugovornog prava na univerzitetu u Baltimoru .

Od 46 infrastrukturnih projekata u vezi sa izgradnjom zida, 37 je u toku, 8 projekata je završeno, a jedan je suspendovan, rekao je Rejni Brunson, portparol Inženjerskog korpusa američke vojske.

“Klauzula o otkazivanju dozvoljava vladi da iskoristi ravo da raskine ugovor. Međutim, ako se raskine radi sopstvene pogodnosti, druga ugovorna strana ima pravo da podnese zahtev za poravnanje”, rekao je Brunson.

Tifer je rekao da vlada ima mogućnost da delimično raskine ugovor, što znači da bi se deo projekta mogao i nastaviti.

Stručnjaci upozoravaju da će najveći trošak nastati kada se, na ovaj ili onaj način, završi Trampov projekat izgradnje zida. Reč je o održavanju postojeće kontrukcije.

Zid je inače, većim delom podignut na zemljištu koje pripada saveznim vlastima, ali je zbog Trampovog agresivnog prokekta proširenja zida moralo da se zađe dobrim delom i na privatnu zemlju. Vlasti su tako pokrenule postupak preuzimanja privatnog zemljišta u više od 160 slučajeva od Trampovog dolaska na vlast, a skoro polovina je bila u poslednjih godinu dana, što pokazuje koliko se Trampova administracija ubrzala kako bi do kraja mandata završila posao.

Taj posao će neko drugi da otplaćuje. Mnogo i dugo.