“Sećaš li se Milenka Topića…”: Kako je Muta Nikolić dva puta pobedio šampiona NBA lige

2
Foto Nedeljnik i Profimedia

“Nadam se da će moja priča inspirisati neke ljude da nastave da rade. Uvek kažem da su svi i poslovi bili sve za mene u tim trenucima, sa Birimingemo 1996, sa Rio Grandeom… Ne možeš dobro da radiš ako ne voliš ono što radiš – nije me bilo briga na kojem nivou sam trener, samo sam želeo da učim i da budem bolji”, rekao je trener Toronto Reptorsa Nik Nurs posle pobede nad Golden Stejtom i osvajanja titule NBA šampiona.

A kada kaže “moja priča”, misli na svoj trenerski put, nesvakidašnji za NBA košarku.

On je, naime, postao prvi trener koji je osvojio i razvojnu “G ligu” i NBA, ali prvenstveno je mislio na ono što je tome prethodilo, a to je 11 godina rada u Evropi, a ponajviše u britanskoj ligi u zemlji koja nema baš jaku košarkašku tradiciju.

Pre nego što se vratio u Ameriku, Nurs je trenirao Birmingem, pa jedno vreme proveo u Belgiji, da bi potom 1998. godine preuzeo Mančester Džajantse, koje je vodio do 2000. godine kada preuzima ekipu London Tauersa.

A te sezone žrebom je odlučeno da u tadašnjem izdanju Evrolige London Tauersi igraju u grupi sa PAOK-om, Barselonom, Opel Skajlajnersima, Veronom i podgoričkom Budućnosti.

Bila je to ona sezona kada su postojale dva “kupa šampiona”, jedan pod nazivom Evroliga, što je zapravo i prvo takmičenje pod tim nazivom koje je organizovala istoimena kompanije, a paralelno je odigravana i liga koju je organizobvala FIBA pod imenom Suproliga. Od naših tadašnjih klubova Budućnost je igrala Evroligu, a Partizan Fibinu.

Tek, i britanski predstavnik je dobio mesto u novoformiranoj ligi.

A ako ga iole sećanje služi, Nurs je sigurno zapamtio Milenka Topića sa tih duela, gde mu se u taktičkim zamislima sa druge strane suprostavio trener Miroslav Muta Nikolić. Za “drim tim” Budućnosti igrali su tada i Dejan Tomašević, Dejan Milojević, Saša Obradović, Igor Rakočević, Vlada Kuzmanović…

U prvoj utakmici u Londonu, podsetile su podgoričke Vijesti, odigranom 2. novembra Topić je dao čak 27 poena i imao 11 skokova uz 7 asistencija. Iz igre je šutirao 11/14. Budućnost je pobedila 95:88.

A u decembru Nurs je došao u “Moraču”.

Horničari podgoričkog basketa se sećaju da je London uspeo da povede u prvoj četvrtini 27:25.

Ali, onda se ponovo upalila Topićeva mašina, pa je sa 24 poena, 8 skokova i 3 asisitencije vodio Budućnost do nove pobede 101:83.

London je završio pretposlednji u grupi sa jednom pobedom iz deset utakmica. Budućnost je bila treća u grupi sa sedam pobeda i tri poraza.

Samo šest dana pre druge utakmice ubijen je Haris Brkić, košarkaš koji je prethodno iz Budućnosti prešao u Partizan.

2 KOMENTARA

Comments are closed.