Sebastijan Kurc ostvario ubedljivu pobedu, Slobodarska partija pala za 10 odsto, a danas se svi bave bojama: Da li je budućnost Austrije “drindl koalicija”?

0
Foto Profimedia

Drindl – tradicionalna ženska nošnja omiljena u Austriji i Bavarskoj; obično veselih boja.

Koalicija – izraz kojim se označava savez određenih organizacija u svrhu postizanja određenog cilja; koristi se u politici, i nešto ređe u ekonomiji.

“Drindl koalicija” – vrlo zanimljiv izraz koji austrijski mediji koriste nakon održanih parlamentarnih izbora, piše DW.

Sebastijan Kurc, predsednik Austrijske narodne partije (konzervativci – tirkizni), odneo je ubedljivu pobedu na izborima, osvojivši 37 odsto glasova.

To je najubedljivija pobeda u istoriji parlamentarnih izbora u Austriji, jer je prvi pratilac austrijskih konzervativaca Socijaldemokratska partija osvojila 15 odsto glasova manje.

Slobodarska partija Austrije osvojila je 16 odsto glasova, dok su Zeleni došli do 14 odsto. Upravo te dve partije i njihov rezultat na izborima imaju dovoljan koalicioni potencijal da sa konzervativcima formiraju vladu.

S obzirom da je Kurc do nedavno otvoreno hvalio rad Slobodarske partije (plavih), pitanje je da li će Zeleni želeti da uđu u koaliciju sa njim. O tome je govorio i predsednik te stranke Verner Kogler.

Sa druge strane, Slobodarska partija Austrije doživela je veliki pad u odnosu na prošle izbore (sa 26 na 16 odsto glasova).

S obzirom da je trenutna nestranačka kancelarka najavila da bi za Božić želela u penziju, očekuje se da bi pregovori o koaliciji trebalo da budu gotovi do Nove godine.

Pred pobednikom izbora je dilema: ući u drindl koaliciju (u koju bi bila uključena i liberalna partija Neos – roze) ili ući u neku vrstu nepopularne saradnje?

Tirkizno-zelenu koaliciju podržava svega 20 odsto birača, dok su plavi doživeli ozbiljan pad.