“Scene u Kabulu su sramota za Zapad”: Predsednik Nemačke o avganistanskoj tragediji

0

 (Beta) – Scene haosa na aerodromu u Kabulu od kada su talibani uzeli vlast u Avganistanu su “sramota za Zapad”, rekao je danas nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

“Scene očaja na aerodromu u Kabulu su sramota za politički Zapad”, rekao je nemački šef države u osvrtu na “ljudsku tragediju” kroz koju su prošli Avganistanci koji očajnički pokušavaju da napuste zemlju, za koju je, kako je rekao, Zapad odgovoran.

Posle munjevite ofanzive u vreme kada se Amerikanci povlače iz Avganistana, talibani su preuzeli kontrolu nad zemljom i usledile su scene haosa i panike na aerodromu u Kabulu, jedinom mestu izlaska iz zemlje.

Štajnmajer je rekao da se radi o političkom prekidu koji potresa svet i koji će ga promeniti. Amerikanci su planirali da završe svoje povlačenje iz Avganistana na kraju meseca.

Štajnmajer je rekao da Nemačka, koja kao i druge zapadne zemlje pokušava u toj konfuznoj situaciji da organizuje operaciju evakuacije, treba da “učini sve u svojoj moći” da prebaci na bezbedno svoje državljane kao i sve Avganistance koji su ih podržavali tokom godina.

Nemačlki vojni avion koji je noćas uspeo da sleti u Kabul na kraju je mogao da poveze sa sobom samo sedam osoba dok stotine drugih čekaju da budu prebačeni u Nemačku.

Nemački zvaničnici poslednjih dana ne kriju svoje nezadovoljstvo sa SAD koje su odlučile da se povuku iz Avganistana, što je ubrzalo vraćanje talibana na vlast.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer pozvala je NATO, čiji predstavnici se danas hitno sastaju, da izvuče lekcije iz svog neuspeha u Avganistanu.