Deo Saveza za Srbiju napustio sastanak vlasti i opozicije na FPN. Pominje se i rok vlastima da se do 15. septembra izabere novi sastav REM-a

2
Foto: Tanjug

Predstavnici pojedinih stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju napustili su okrugli sto o izbornim u uslovima na FPN-u, javio je N1.

Potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po napuštanju sastanka, da su se stranke okupljene u SzS na takav postupak odlučile zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

“Očigledno da se ništa neće promeniti u smislu stvaranja demokratskih i fer izbornih uslova”, kosnstatovao je Aleksić, obraćajući se novinarima ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

“Predstavnici vlasti banalizovali su dalje učešće u dijalozima. Pokazali da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi. Njima odgovara ovakvo stanje”, konstatovao je Aleksić.

Bojkot izbora je, prema njegovim rečima, vid političke borbe koji ne znači samo da SzS neće izaći na birališta, već “ozbiljnu promenu u društvu”.

Kako je rekao, bojkot izbora značiće da režim nema legitimitet da formira institucije, a samim tim ni građani nisu u obavezu da poštuju odluke koje bi te institucije donosile.

“Što nas uvodi u građansku neposlušnost, i nažalost, sigurno će dovesti do određenih nemira”, upozorio je Aleksić.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je posle trećeg okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini izabere novi sastav REM-a, ili će u suprotnom SzS bojkotovati predstojeće izbore.

Ukoliko bi se izabrao novi sastav REM-a, vlast bi, prema oceni predsedavajućeg SzS, prešla sa reči na delo i otvorila vrata za dalje razgovore o preporukama stručnog tima “1 od 5 miliona”.

Zelenović je zahvalio organizatorima okruglih stolova o izbornim uslovima, ali je ocenio ovaj format sastanaka ne daje rezultate, jer se vlast u pretohne tri sesije nije pomerila ni za milimetar.

“Vreme je da se uđe u sledeću fazu, to se neće desiti ako vlast ne ispuni medijske zahteve”, kazao je on.

“SzS je izneo vrlo konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa da se do 15. septembra izabere u Skupštini novi sastav REM-a. Ne da politički biramo, nego da se ispoštuju zakonski uslovi. Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot”, poručio je Zelenović.

I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložoti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Na sastanku su ostali predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, jer su oni učestvovali na svim okruglim stolovima do sada, objasnio je Obradović.

“Danas će SzS na sednici Predsedništva zauzeti stav”, najavio je lider Dveri.

Vlast je danas, prema njegovim rečima, imala šansu da ispuni ono što je juče obećao predsednik Aleksandar Vučić, a to je da će ispuniti sve zahteve opozicije.

“Juče je javno rekao da je za njega prihvatljivo da ispuni sve 42 preporuke. Danas sam to i predložio, da ne bude ovo okrugli sto bez obavezujućeg zaključka, da ne bude fingiranje dijaloga, već da vlast potpiše, na osnovu izjave Aleksandra Vučića, da prihvara sve 42 tačke”, rekao je Obradović.

Istakao je da su mediji za SzS, uslov svih uslova. “Ako nema slobodnih medija, nema izbora u Srbiji”, poručio je on, i dodao da opozicija zahteva bar šest meseci slobodnih medija i prelaznu vladu koja bi to garantovala.

“Protesti se nastavljaju, moraćemo na ulici da odbranimo slobodu medija i demokratiju. Moraćemo bojkotom da se izborimo za fer i slobodne izbore”, kazao je Obradović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da delegacija te partije napustila sastanak nekoliko minuta ranije zbog “primitivnog obraćanja” predstavnika SNS-a Gorana Vesića.

Živković je rekao da nije bilo realno ni očekivati da ovakvi sastanci reše neko veliko pitanje, i poručio da će Nova stranka nastaviti borbu za izborne uslove.

“Nije okrugli sto jedini način, postoji način kako se to radi, i način kako se pobeđuje autoritarni režim bez obzira na teške uslove. Primer za to je 24. septembar, a potom i 5. oktobar 2000”, rekao je Živković.

Poručio je i da demokratizacija društva najvše odgovara vlastima, jer vlast, kako je rekao, odlazi.

“I otići će na onaj način na koji brane svoju poziciju na vlsti. Ako brane na silu, bez poštovanja zakona, pozivanjem na krv, tako će i otići. Ako prihvate normalizaciju odnosu, da zakoni i pravila važe, da mediji budu slobodni, da se izborni zakoni poštuju, onda će tako i otići”, kazao je predsednik Nove stranke.

2 KOMENTARA

  1. Nemojte se zaludjivati, jer njihove dede nisu došle na vlast demokratskim putem. Zar ne vidite da manipulišu sa vama. Narod je rekao bojkot i dosta sa tim marifetlucima.

Comments are closed.