Savet stranih investitora (FIC) realizovao šestu posetu institucijama Evropske Unije u Briselu

  0

  Serijom uspešnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije realizovana je, šestu godinu za redom, poseta delegacije Saveta stranih investitora (FIC) Briselu. Na taj način, Savet je nastavio da podržava proces evropskih integracija Srbije, bivajući pouzdan partner kako Vladi Republike Srbije, tako i Evropskoj Uniji.

  Tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima 8 generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomske i finansijske poslove – ECFIN, za poreze i carinsku uniju – TAXUD, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPL, za trgovinu – TRADE, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT, za zdravlje i bezbednost hrane – SANTE  i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća – GROW. Pored toga, održan je i sastanak sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović.

  Na sastanku sa sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom, predsednica Saveta Jana Mihajlova je prenela ,,Srbija nastavlja stabilan ali umeren napredak u unapređenju poslovne klime. Pozitivan trend u sprovođenju reformi je evidentan i Savet stranih investitora kao i uvek pruža konkretne preporuke koje su sve usmerene ka još snažnijem ekonomskom rastu i boljem životnom standardu građana’’. Ključni cilj je da se nastave i ubrzaju pregovori o članstvu u EU kao načinu da se unapredi i poslovna zakonska regulativa i njena primena.

  Posebnu pažnju treba posvetiti ostvarenju održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća) i unapređenju primene zakona posebno u oblasti poreza (jačanje poreske administracije).

  Tokom diskusije sa EU institucijama, Savet je istakao ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, radno pravo, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i elektronsko poslovanje, farmaceutska industrija i opšti pravni okvir (posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju). Kao i uvek, Savet je naglasio spremnost da nastavi i čak pojača svoje angažovanje u podršci pristupnog procesa EU, kroz razmenu mišljenja i saradnju i sa srpskom Vladom i sa EU institucijama. Evropske institucije su ponovo pozvane da aktivno podrže Srbiju, jer je međusobna saradnja neophodna da bi se srpsko tržište približilo pravilima i praksama Evropske Unije.

  Članovi delegacije Saveta su bili: predsednica Saveta Jana Mihajlova, član UO Saveta Goran Pekez, izvršni direktor Saveta Aleksandar Ljubic i potpredsednica Pravnog odbora Saveta Jelena Vukić -Šuljagić.