Saudijski sud doneo pravosnažne presude o ubistvu Kašogija. Oglasila se porodica: “Pet osoba pošteđeno od pogubljenja…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Državna televizija Saudijske Arabije kaže da su donete konačne presude povodom ubistva kolumniste “Vašington Posta” i kritičara saudijske vlasti Džamala Kašogija, a njegova porodica je objavila da je pet osoba pošteđeno od pogubljenja.

Krivični sud u Rijadu doneo je danas pravosnažne presude protiv osam osoba.

Sud je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za pet, jednom je izrečena kazna od 10 godina, a dva druga su dobila po sedam godina zatvora.

Sem toga, državna televizija Saudijske Arabije nije objavila podatke iz presuda Krivičnog suda u Rijadu protiv osmorice saudijskih državljana čija imena nisu objavljena.

Grupe za zaštitu prava i nezavisni istraživač UN su kritikovali suđenje, primetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo, nije proglašen krivim. Nezavisnost suda takođe je dovedena u pitanje.

Pre ubistva, Kašogi je u kolumnama za “Vašington Post” kritički pisao o prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu. Živeo je u emigraciji u Sjedinjenim Državama godinu dana pre no što je ubijen, dok je princ Mohamed nadzirao akciju u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista za ljudska prava, pisaca i kritičara uloge te kraljevine u razornom ratu u Jemenu.

Kašogi je ubijen krajem 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Među onima koji su umešani u ubistvo su jedan lekar sudske medicine, obaveštajci i službenici bezbednosti i pojedinci koji su radili za kancelariju sudijskog prestolonaslednika. Prestolonaslednik je porekao bilo kakvo znanje o toj operaciji.