Saudijska Arabija tvrdi da ima dokaz protiv Irana: “Ko je započeo sukob”

0
Foto: Profimedia

Saudijska Arabija tvrdi da će dokazati da Iran stoji iza napada na naftno postrojenje u toj zemlji, Saudi Aramko, piše Rojters.

“Skoro sigurno je napad izvršen uz podršku Irana”, rekao je princ Kalif bin Bander bin Sultan Al Saud, inače ambasador Saudijske Arabije u Londonu.

Teheran, s druge strane, poriče bilo kakvu umešanost u ovaj napad na najveće svetsko postrojenje za preradu sirove nafte, što je prepolovilo proizvodnju te zemlje. Ambasador, međutim, kaže da ne žele konflikt.

“Istražujemo šta se dogodilo. Radimo s našim partnerima u SAD, Ujedinjenim nacijama, Velikoj Britaniji, kao i sa svima koji žele da pomognu da se otkrije šta se desilo”, rekao je on.

Iranski predsednik Hasan Rohani kaže da njegova zemlja ne želi konflikt u tom regionu, okrivljujući Sjedinjene Američke Države i Rijad zbog rata u Jemenu. “Ko je započeo sukob?”

Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ali SAD tvrde da si krstareće rakete i dronovi lansirani iz južnog Irana i severnog dela Zaliva.