“Sastao sam se sa Trampom 4 puta, sa njegovim timom 37 puta i – ništa…”: Abas zapretio da će prekinuti veze i sa Izraelom i sa SAD

0
AP Photo/Majdi Mohammed

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danas na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu zapretio da će se Palestinci prekinuti bezbednosne  veze i sa Izraelom i sa SAD. 

Šefovi diplomatija Arapske lige sastali su se u glavnom gradu Egipta da diskustuju o planu Bele kuće za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, na zahtev Palestinca koji su gnevno reagovali na plan SAD. 

Abas je na plan, predstavljen u utorak u Beloj kući, odgovorio sa hiljadu “ne”, a danas  se obratio tom skupu rekavši da će se Palestinci  “boriti da spreče situaciju u kojoj će plan postati legitimna formula prihvaćena od strane međunarodne zajednice”. 

“Rekli smo Izraelu i SAD da nećemo imati više nikakve veze sa njima, uključujući i bezbednosni nivo”, rekao je Abas, prenele su agencije. 

Otkako su SAD postale jedini sponzor procesa pregovora nije bilo napretka u odnosu na palestinsko pitanje, ocenio je palestinski lider. 

“Sastao sam se sa Trampom četiri puta, sa njegovim timom 37 puta i nismo postigli nikakav napredak”, dodao je Abas, najavivši da će se Palestinska uprava sada okrenuti Savetu bezbednosti UN. 

“Bili smo iznenađeni da je posle dobrog sastanka sa Trampom on proglasio da je Jerusalim glavni grad Izraela i najavio da će preseliti Ambasadu SAD u Jerusalim”, rekao je palestinski predsednik, aludirajući na odluku Trampove administracije iz decembra 2017. 

On je objasnio da “Trampov plan ostavlja Palestincima samo 11 procenata palestinske teritorije”, a da  su bile dogovorene granice iz 1967. što je duplo više. 

“I sada oni žele da uzmu čak i to od nas”, dodao je on, rekavši da će vreme za molitve na svetilištu u Jerusalimu biti podeljeno između muslimana i Jevreja i da, ako zavisi od Izraelaca, oni neće dozvoliti da se Palestinci mole. 

(Beta)