Sastanak vlasti i dela opozicije i odlaganje izbora, zatvaranje granica EU i Rusije, 20 novih zaraženih u čitavoj Kini: Vaš brifing za utorak

0

VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA SVIH LISTA – Zbog uvođenja vanrednog stanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio moguće odlaganje izbora zakazanih za 26. april za najmanje mesec dana, a moguće je i na duže ukoliko se situacija sa virusom korona ne bude smirivala.

O ovoj temi predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa predstavnicima svih lista koje će uzeti učešće na narednim parlamentarnim izborima.

“Kad je reč o kampanji, razgovaraću sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata. Ukoliko situacija postane teža, znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje. Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i sada učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmenski dogovor”, rekao je Vučić.

RIK: OBUSTAVLJANJE SVIH IZBORNIH AKTIVNOSTI – Republička izborna komisija je na jučerašnjoj sednici, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april, saopštio je večeras predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je juče je doneta odluka o uvodjenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije i da je Vlada u skladu sa ovlašćenjima donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

“Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovodjenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja”, rekao je Dimitrijević.

U SRBIJI 65 POTVRĐENIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA – U Republici Srbiji je do 8 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od 19 testiranih od poslednjeg preseka, osam je bilo pozitivno na koronavirus. Troje je zbog blage kliničke slike pušteno kući, a petoro je zadržano u bolnici.

Svi su stabilnog zdravstvenog stanja.

Do 8 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

MAKRON: EVROPSKA UNIJA ĆE ZATVORITI SVOJE SPOLJNE GRANICE – Francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju naciji u ponedjeljak uveče najavio je uvođenje drastičnih mera zbog širenja koronavirusa i usput utvrdio da je njegova država u ratu.

Kako je rekao u televizijskom obraćanju, od utorka u podne na snagu stupaju odredbe o radikalnom ograničenju kretanja svih građana pod pretnjom oštrih sankcija.

“Mi smo u ratu”, dramatično je utvrdio nekoliko puta tokom govora u kojem je rekao i da se odgađa drugi krug lokalnih izbora.

“Francuska će u koordinaciji s drugim članicama EU zatvoriti svoje granice”, rekao je Makron.

RUSIJA ZATVARA GRANICE ZA STRANCE – U borbi protiv pandemije korona virusa Rusija je odlučila da od srede, 18. marta zabrani ulazak u zemlju svim stranim državljanima, saopštila je danas vlada u Moskvi.

Premijer Mihail Mišustin najavio je da će zabrana ulaska za strance biti na snazi do 1. maja.

Odluka neće važiti za diplomate, strance sa stalnim boravkom u Rusiji, posade aviona i  brodova i vozače kamiona.

U VUHANU JEDAN NOVI ZARAŽENI, U ČITAVOJ KINI 20 – Vuhan, grad  u Kini odakle je krenula pandemija korona virusa, danas je zabeležio samo jedan novi slučaj, a zvaničnici su rekli da veruju da je Kina prešla najgori deo krize.

Još 20 slučajeva zabeleženo je danas u čitavoj Kini, uključujući devet u Pekingu. Svi su među ljudima koji su stigli iz inostranstva.

Država zahteva da svi koji doputuju iz inostranstva, ostanu 14 dana u karantinu, ali nije zatvorila granice Kine.

I TRAMP MNOGO OZBILJNIJI – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je Amerikancima ponudio nešto što retko vide od njega, kada je na svojoj poslednjoj i najmračnijoj konferenciji za štampu, koja je održana u ponedeljak, govorio o pandemiji koronavirusa.

Tako CNN opisuje poslednje Trampovo obraćanje naciji. Pozitivno iznenađen, kao i većina američkih medija.

Isporučio je neupadljive informacije zasnovane na činjenicama.

Pozvao je na nacionalno jedinstvo i činilo se da želi da pomogne u njegovom stvaranju.

Odustao je od svoje uobičajene navike da mu svako predviđanje bude najbolji mogući ishod situacije praćen neverovatnim superlativima – umesto toga, govorio je o težini krize koja se brzo pogoršava.

ODLOŽENO UNUTARSTRANAČKO GLASANJE U OHAJU – Nekoliko sati pre unutarstranačkih izbora američke Demokatske stranke, vlasti u Ohaju odlučile su da zbog pandemije koronavirusa ne otvore biračka mesta.

Guverner Ohaja Majk Divajn, republikanac, objavio je kasno sinoć na Tviteru da bi glasanje tokom krize COVID-19 birače izložilo zdravstvenom riziku.

On je dodao da vlasti rade na tome kako da se biračima omogući da glasaju na neki drugi način.

NOVI NEGATIVNI REKORDI VOLSTRITA – Čitavu priču o Volstritu i najlošijem danu od Crnog ponedeljka 1987. godine, pročitajte OVDE.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: