Sastanak Beograda i Prištine u Beloj kući pomeren i zakazan za 4. septembar: „Zbog dnevnog reda…“

0
Foto: Profimedia

Sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Beloj kući u Vašingtonu zvanično je zakazan za 4. septembar, javila je Koha.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Uliot rekao je da je savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen pozvao lidere Srbije i Kosova u Vašington 4. septembra.

„Razgovori su zbog dnevnog reda odloženi za dva dana. Sjedinjene Američke Države se nadaju tim važnim razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem“, naveo je Uliot.

Prema njegovim rečima, taj sastanak će unaprediti ekonomska pitanja Kosova i Srbije, preneo je Kosovo onlajn.

„Verujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mesta i ubrzanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirovnog procesa“, poručio je Uliot.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se predstavnici Srbije i Kosova u Vašingtonu najverovatnije sastati 3. i 4. septembra, zato što „postoje naznake“ da će „u slučaju da se desi nešto važno“, na sastanak doći i predsednik SAD Donald Tramp.

„Pregovore o svim ključnim pitanjima o normalizaciji, ne o priznanju, vodimo pod okriljem Brisela, a ovo mora da bude nešto drugo“, rekao je Vučić na TV Prva.

Prvi sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Vašingtonu bio je zakazan za 27. jun, ali otkazan je nakon optužnice Specijalnog suda protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

(Beta)