Sardine i “Bella ciao”: Salvinijev “najopasniji neprijatelj” preplavio ulice širom Italije

0
Several thousand demonstrators of the Sardines movement gather to protest against the League's Matteo Salvini, in Milan, Italy, Sunday, Dec. 1, 2019. A grassroots group calling themselves "Sardines" is attracting mass public support with a social media campaign and putting the squeeze on Salvini, in Italy's polarized political landscape. (AP Photo/Antonio Calanni)

Hiljade građana okupilo se u Milanu na protestu protiv politike italijanskog desničarskog lidera Matea Salvinija, samo dan nakog sličnog velikog skupa u Firenci. Ovaj pokret u javnosti se naziva i “najopasnijim neprijateljem Salvinija”. Skupovi u organizaciji “sardina” održani su u još nekoliko gradova, a proteklih dana širom Italije, prenosi N1.

Građani su nosili transparente u obliku sardina, bez ikakvih obeležja politilkih stranaka. Na skupu u Milanu građanima se obratio i novinar i pisac Roberto Savijano, koga su demonstranti burno pozdravili aplauzima uzvikujući njegovo ime.

“Ovo ne sme da bude samo skup protiv, već i skup za odbranu prava – sardine sprečavaju eroziju demokratije”, rekao je Savijano, pozdravljajući okupljene građane. “Lepota ovoga skupa je i u tome što nema lidera, okupila se Italija koja želi da razgovara, mnogo je mladih, mnogo je ljudi raznih generacija koji žele da krenu novim pravcem”, kazao je on.

Ovaj pokret nastao je kao ideja četvoro mladih iz Bolonje, grada u kojem je Salvini za sredinu novembra bio najavio skup podrške kandidatkinji svoje desničarke Lige za sever na regionalnim izborima.