Šarčević: Starim studentima rok još dve godine

0
Foto: Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u Skupštini Srbije da će rok za završetak studija po starom sistemu biti produžen za dve godine, preneo je N1.

Obrazlažući poslanicima predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Šarčević je rekao da se studentima upisanim pre 10. septembra 2005. godine rok za završetak studija produžava do školske 2020/2021. a studentima integrisanih studija iz polja medicinskih nauka do kraja školske 2021/2022. godine.

Do 2021. godine daje se rok i za završetak magistarskih i doktorskih studija započetih pre 10. septembra 2005, a kako je istakao ministar, i takozvanim „starim bolonjcima“ odnosno prvim generacijama koje su započele studije po Bolonji, preporukom Ministarstva prosvete takođe će biti odobreno pravo da produže rokove koje nisu ispunili.

Visokoškolske ustanove usaglasiće akta sa novim zakonom u roku od tri meseca, istakao je ministar Šarčević na početku nove sednice u Skupštini Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije najavili su podršku predloženim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ocenivši da država nikome ne treba da uskrati šansu da okonča proces obrazovanja.