Šarčević: “Nastava u školi za niže razrede, stariji mogu da biraju. U učionicama do 15 đaka”

3
Foto: Printscreen N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele, da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi, ili od kuće onlajn, prenosi Politika.

On je naglasio da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

„Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili”, rekao je Šarčević.

On je za Tanjug naglasio da će svi osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi i da će časovi trajati po 35 minuta. Već od oktobra nastojaće da se pojača broj časova za učenike osmog razreda.

Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara – đaci i nastavnici moraju nositi maske, a kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

Osim nastave uživo za roditelje je ostavljena mogućnost da biraju, te ako žele njihova deca mogu pratiti i nastavu onlajn, ali su u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.

„Kod nekog roditelja strah je veliki. Takođe, imate i porodice gde je neko pozitivan na koronavirus, neko ima drugo oboljenje pa se plaše da će deca virus doneti iz kolektiva”, rekao je Šarčević i pojasnio da se već snimaju onlajn časovi.

Upitan kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, Šarčević je naveo da će biti angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

„Tu su i školski psiholozi, pedagozi, bibliotekari, jer sada je prioritet da se nastava stavi kao osnova cele priče. Niko neće biti preopterećen, vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji”, naglasio je on.

Najveći problem biće organizovanje nastave u školama u Zapadnoj Srbiji – Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

„Tu ne možete da delite odeljenja u dve grupe već moramo u tri. Prioritet za nastavu uživo će imati niži razredi koji će zauzimati više termina, te će jedne nedelje peti i šesti razred imati nastavu u školama, a sedmi i osmi onlajn. Sledeće nedelje u škole će dolaziti đaci sedmog i osmog razreda”, naveo je Šarčević.

Škole koje su imale boravak za decu, imaće ga i ubuduće u istom obimu.

Napominje da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo stroža, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

„Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude ponavljao češće da skida masku on ugrožava bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju”, naveo je Šarčević.

Škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Pripreme za nastavu od septembra , kako je naveo, rade se tako da đaci imaju dovoljno materijala za kvalitetno učenje.

Srednja škola, pojašnjava ministar, ima svoje specifičnosti, razlikuje se rad u gimnazijama, srednjim stručnim školama, školama koje rade po dualnom modelu obrazovanja.

U srednjim školama je uglavnom dvosmenski rad, te će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana će nastavu će da prate u školi prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće. Zatim se smenjuju.

3 KOMENTARA

  1. Овај човек не зна шта прича.У мојој школи су сва одељења од 30 ђака.По томе би значило да једне недеље сви раде онлајн,друге долази 15,па опет онлајн,па оних других 15.Зна се колико у току недеље ђаци могу имати писмених,контролних,усмених одговарања.Дефицит је математичара,физичара,информатичара.Наставници углавном имају часове у обе смене.Колико то часова треба да одрже???Дупло за свако одељење???Како ће ђаци који уче програмирање,а код куће немају апликације?Како ће сви ђаци средњих стручних школа за праксу???Не може онлајн инфузија,инјекција,порађање краве итд.Ако се не буде нормално ишло у школу,пропашће и ова школска година као и прошла!Говорим као мајка троје основаца и наставник стручне школе.И знам шта говорим,за разлику од одлазећег министра!Спржене су нам батерије на уређајима,немамо сви онолико тв уређаја колико деце у изнајмљеним становима,плаћамо свој интернет ,струју,а многи колеге су са живцима од превеликог напора попустили.По 8-10 група са ученицима,а неки слали поруке у 22,23 ч,раном зором…Није у реду.И ми смо људи,родитељи,супружници,социјална бића.Хоћемо у школу да нормално радимо свој посао.
    П.С.Нисам никад штрајковала из ината родитељима.

  2. Nisam pronašla u Porodičnom zakonu taj podatak na koji se sada svi pozivaju, da dete od 12 god ne može da bude samo kod kuće. Pise da dete od 10 godina može da donosi odluke o sebi i svom novcu. Da ne može da bude samo kod kuce, nije logično.

  3. Mene samo zanima zašto se sada insistira na tome da “deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće”? Da se razumemo, deca od 12 godina su 6. razred osnovne škole!!! Ako je tako, zašto je onda taj isti ministar ukinuo produženi boravak u školama za 3. razred?!? Ta deca imaju samo 9. godina! U većini škola u Srbiji se nastava izvodi u dve smene i deca već od 3. razreda idu u školu po toj šemi, menjajući smenu svake nedelje. Zakon na koji se toliko poziva ministar nije pisan juče, a roditelji osnovaca su radili i pre korone! Kako do sada nikoga u Ministarstvu nije interesovalo šta se dešava sa decom od 3. do 6. razreda dok su im roditelji na poslu?!!?

Comments are closed.