Šarčević: „Male mature će biti u nekom obliku, videćemo kom. Prijemni za fakultete će biti pomereni…“

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Učenici u Srbiji od danas su nastavu počeli da prate na daljinu putem kanala Radio-televizije Srbije. Novi model nastave neće uticati na održavanje male mature, a prijemni ispiti za fakultete, kao i ispitni rokovi biće pomereni, rekao je za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Mala matura će biti u nekom obliku, videćemo u kom. Zavisi od trajanja situacije. Ako kažemo da male mature neće biti svi će prestati da uče. Mala matura nije sama sebi svrha, ona je presek znanja onoga što smo radili“, objasnio je ministar.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

On je istakao da će se konačno, takozvano sumativno ocenjivanje, završiti kada se deca vrate u klupe i kada putem raznih testova bude moguća provera znanja.

On je istakao da će u ocenjivanju učenika ulogu imati i elektronski udžbenici u kojima se nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju.

„Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo“, kazao je ministar.

Kao drugi model ocenjivanja će biti uz pomoć pomoćnog materijala, o kojem će javnost biti obaveštena, a koji će roditelji vraćati školama putem ednevnika.

„Drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje ćemo slati. Ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili“, istakao je Šarčević.

Kada su u pitanju prijemni ispiti i ispitni rokovi za fakultete, oni će se pomerati, zavisno od toga koliko cela siutacija bude trajala.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus