Šarčević brani “Ruđer Bošković” zbog obustavljanja nastave: “Nije u suprotnosti sa preporukama Vlade”

0
Foto Screenshoot N1

Na informaciju da privatna škola Ruđer Bošković u Beogradu u ponedeljak 16. marta počinje da sprovodi online nastavu za svoje učenike, ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević kaže za BIRN da je to tačno ali da to nije u suprotnosti sa preporukama Vlade Srbije, prenosi N1.

U telefonskoj izjavi za BIRN on kaže da se pravi buka ni oko čega, odnosno samo zato što je on povezan sa tom školom.

“Kada budemo uskoro pustili online sistem nastave za sve škole u Srbiji onda mi niko neće čestitati na tome“, kaže Šarčević i dodaje da je svestan da i sada puno roditelja ne pušta decu u školu zbog straha od širenja korona virusa i da se to sve beleži.

On kaže da se radi na tome da već naredne nedelje svi budu u mogućnosti da imaju online nastavu.

“Ruđer Bošković” je privatna osnovna škola i gimnazija u kojoj je ministar prosvete Mladen Šarčević nekada bio direktor.

Šarčević je bio jedan od osnivača i vlasnika, a upravljačka prava je preneo na drugog kada je postao ministar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za medije povodom situacije sa koronavirusom na pitanje o zatvaranju pojedinih škola rekao da “je proverio i da ‘Ruđer Bošković” ne obustavlja nastavu. On je rekao i da njegova deca idu u školu.

Pitanje je postavio novinar N1 povodom informacija da škola, čiji je nekadašnji direktor, osnivač i vlasnik bio ministar prosvete Mladen Šarčević, obustavlja nastavu što je potvrdilo više roditelja.

“Proverio sam. ‘Ruđer Bošković’ ne obustavlja nastavu. Ne mogu da verujem da ‘Ruđer Bošković’ obustavlja nastavu a da imamo stav da se škole ne zatvaraju. Nisam neozbiljna čovek. ‘Ruđer Bošković’ ne obustavlja nastavu”, rekao je Lončar.

Ministar prosvete Mladen Šarcević je danas izjavio i da se moraju poštovati tačno određene procedure u slučaju zatvaranja škola i zapretio sankcijama. On je rekao da odluku o tome ne mogu da donose direktori i najavio sankcije za one direktore koji su to uradili na svoju ruku.

“Razumem i strah i paniku, ali svako mora da poštuje procedure i zakone, a ne kao što su to uradili u “Miki Petroviću Alasu” u Beogradu i u gimnaziji u Čačku – sedeli uveče i gledali šta da rade”, rekao je Šarčević za Kurir, prenose mediji.

Ranije danas na vanrednoj konferenciji za novinare predsednica Vlade Ana Brnabić je saopštila da do daljeg neće biti obustave nastave u školama u Srbiji jer ne postoji opasnost od širenja korona virusa među školskom populacijom.

Članovi Kriznog štaba Vlade Srbije koji predvodi Ana Brnabić su svi do jednoga uveravali javnost da u ovom trenutku nema razloga da se obustavi nastava u školama i da se zatvaraju vrtići jer deca nisu ugrožena i ne prenose virus, kako navodno pokazuje dosadašnje iskustvo sa Kovid-19.