Saradnja srpskih i italijanskih kompanija će biti intenzivnija i u oblasti ekologije

  0

  U Beogradu je 17.12. održan bilateralni stručni forum posvećen programima obnove i zaštite životne sredine u Srbiji u organizaciji Udruženja italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija i GreenHill advisory iz Rima. Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Srbiji i predstavlja jednu u nizu aktivnosti vezanu za nedavno potpisan Memorandumom o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Srbije i Italije.  

  U Beogradu je 29. oktobra ove godine, između srpskog ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i njegovog italijanskog kolege Serđa Koste, potpisan Memorandum  o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, kojim započinje nova faza u odnosima dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. Ovim Memorandumom Srbija i Italija potvrdile su da ostaju, i da dalje idu putem međusobnog približavanja, razvijanja saradnje i snaženja zajedničkih napora na unapređenju stanja životne sredine kako u nacionalnim, tako i regionalnim i globalnim okvirima.

  Jučerašnji bilateralni forum organizovan je sa ciljem da se predstave mogućnosti za saradnju italijanskih i srpskih kompanija na projektima iz oblasti zaštite životne sredine sa posebnim fokusom na zaštitu i prečišćavanje voda, upravljanje otpadom i infrastrukturu u službi zaštite životne sredine.

  U ime Italije kao zemlje organizatora Foruma, učesnike Foruma su pozdravili Irena Brajović direktorka Konfindustrije Srbija i Matijas Klajva prvi sekretar Ambasade Italije. Počasni gost skupa bio italijanski ministar evropskih poslova Vinčenco Amendola koji je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji.

  Obraćajući se prisutnima, ministar Amendola je pozdravio delegaciju od 26 italijanskih kompanija koje su učestvovale na skupu, naglasivši da je italijanska poslovna zajednica u Srbiji zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji te da ga raduje i interes tih kompanija za proširenje poslovanja. Ministar Amendola je između ostalog još jednom potvrdio i podršku zvaničnog Rima evropskom putu Srbije. 

  Konkretne inicijative i projekte predstavili su predstavnici nadležnih srpskih institucija: Ivan Karić državni sekretar pri Ministarstvu zaštite životne sredine, Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ivan Mitrović ispred „Plovputa“, Sandra Nedeljković zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja i Miloš Radovanović izvršni direktor JVP Srbijavode.

  Na skupu su takođe predstavljeni i programi finansiranja projekata kroz programe podrške međunarodnih finansijskih institucijama pa su tako ispred Evropske investicione banke govorile Dubravka Negre direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan i Marina Jukić, Valentina Di Sebastiano iz Evropske delegacije u Srbiji i Aleksandra Šiljić- Tomić koordinatorka projektne kancelarija UNEP-a u Srbiji.

  I predstavnici gradova i lokalnih samouprava; grada Niša i Čačka, na čijim je teritorijama za naredni period predviđena realizacija projekata iz sektora zaštite životne sredine su aktivno učestovali u radu Foruma.