Šapić: “Smatram sebe najboljim kandidatom za gradonačelnika Beograda…”

0
Foto Nedeljnik

Ppredsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je kako je iznenađen koliko su “mediji iznenađeni njegovom izjavom da bi upravo on bio najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda, imajući u vidu njegovo veliko iskustvo u lokalnoj politici”.

“Ako negde treba da se preporučim to je mesto gradonačelnika. Zato i nisam ušao u vladu”, naveo je Šapić.

“Smatram sebe kao najboljeg kanidata za gradonačelnika. Imam dovoljno iskustva i znanja i imao bih dovoljno kvaliteta. Ako negde treba da se preporučim to je mesto gradonačelnika. Zato i nisam ušao u vladu”, rekao je Šapić u Novom danu na N1, podsetivši da je već 10 godina na čelu Novog Beograda, “najbolje razvijene srpske opštine”, i da ima veliko iskustvo u lokalnoj politici što ga preporučuje za funkciju prvog čoveka grada.

“Novi Beograd bi ovako izgledao i da nisam ja na njegovom čelu, to je najbolje razvijena srpska opština, ali mislim da sam dao i svoj skroman doprinos – uspeli smo da komunikaciju sa građanima podignemo na najviši mogući nivo… Mislim da smo uradili dosta stvari na koje se ranije nije obraćala pažnja, a olakšale su građanima život”, rekao je Šapić.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje Stranke slobode i pravde u kojem se navodi da se novac Novobeograđana rasipa jer je Opštinsko veće uvećano za dva člana, pa sad broji 11, i da li je budžet opštine vraćen u normalu, Šapić je rekao da “nažalost nije”, kao i da će biti još 20 odsto manji nego prošle godine, kada je bio najmanji ikad.

Naveo je da je njegova stranka dobila velikog koalicionog partnera – Srpsku naprednu stranku, koja sada u Opštinskom veću ima sedam članova, a SPAS četiri.

Na pitanje da li je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao detaljnije o beogradskim izborima (koji bi trebalo da budu održani istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima u aprilu 2022. godine), naveo je da nije.

“Oni su relativno daleko, ali i da jesmo razgovarali ne bih vam danas rekao, to nije previše mudro politički. Ni vi meni niste rekli šta ste jutros razgovarali na kolegijumu”, rekao je Šapić.

Na pitanje kada će predstaviti program za beogradske izbore, on je podsetio da se 10 godina bavi lokalnom politikom, i da se “program piše godinama, to je iskustvo iz ovog posla”, a predstaviće ga kada budu aktuelni beogradski izbori.

Takođe, Šapić je rekao je da izborni uslovi nikada nisu savršeni i da “uvek mora da se radi na njihovom poboljšanju”, ali i na poboljšanju društvenih uslova i zdrave komunikacije.

Učešće stranaca u međustranačkom dijalogu – naša sramota

Povodom međustranačkog dijaloga, koji bi trebalo prema najavama, da počne u februaru ili martu sledeće godine, Šapić se nada da će do njega doći, ali ističe da “neće biti srećan ako stranci budu morali da budu mentori”.

“To je naša sramota. Stranac je uvek ovde dobrodošao, ali ne na taj način. Ne smemo u tom aspektu da dozvolimo da nam dolaze strani državljani, jer vam je to siguran pokazatelj da imate duboku podeljenost i da niste spremni za minimum dijaloga. Nadam se da ćemo doći u situaciju da razgovaramo međusobno bez stranog faktora”, ukazao je Šapić.

Na pitanje zašto poslanici SPAS nisu reagovali na napade u Skupštini Srbije da su televizije N1 i Nova S strani plaćenici i izdajnici, on je rekao da ne prati mnogo Skupštinu, ali da takva retorika nije dobra, da “etiketiranja nisu dobra i obeležavaju neko ružno vreme iza nas”.

Dodao je da, međutim, postoje pojedinci, organizacije, pa čak i mediji koji se finansiraju iz inostranstva i direktno rade protiv svoje zemlje, ukazavši na Sonju Biserko, osnivačicu i predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Nisam staratelj ni roditelj Aci Lukasu

Na pitanje zašto nije reagovao u emisiji u kojoj je bio gost sa folk pevačem Aleksandrom Vuksanovićem – Acom Lukasom, koji je vređao novinarku N1 TV Žaklinu Tatalović, Šapić je naveo da Tatalović nije bila fizički ugrožena u njegovom prisustvu – “ja ženski pol smatram samo fizički  slabijim u odnosu na muški, i nikada nijedna žena u mom prisustvu neću dozvoliti da bude fizički ugrožena”.

Ocenio da je Tatalović politički novinar, i ima svoje privatne naloge na društvenim mrežama “na kojima zastupa neke ekstremnije političke stavove u odnosu na kuću u kojoj radi”.

Istakao je da je nastup pevača bio nepristojan i ne naročito pametan, što je i sam kasnije priznao, a na pitanje zašto nije reagovao, Šapić je rekao da “mu nije bilo prijatno dok je to slušao, ali ja njemu nisam ni staratelj ni roditelj”.

“Mislim da sam pokazao da ne pripadam tom načinu komunikacije i žao mi je što je neko tako reagovao, vulgarno i nevaspitano. To je bilo izuzetno ružno i evo osuđujem sad to. Ja se tako nikad nisam ponašao i neću”, istakao je Šapić.

Umesto Starog mosta, treba nam novi i funkcionalniji

Šapić je rekao da bi zamenio Stari mosti i da “on ne može da se pomera, urbanistički mora da ostane na tom mestu”.

“Stavio bih novi, funkcionalniji most. On već 30-40-50 godina koči razvoj Beograda. Sve prethodne vlasti bi ga, da je bilo novca, sklonile i napravile novi”, rekao je Šapić.

“Neverovatno mi je herojski čin učitelja (Miladina) Zarića (koji je tokom operacije oslobađanja Beograda 1944. spasao minirani most od rušenja) povezivati sa jednim nefunkcionalnim mostom”, zaključio je Šapić i dodaje da on o sudbini mosta ne bi odlučivao putem anketa preko interneta, čiji nije zastupnik, već u konsultaciji sa stručnjacima.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500