Saopštenje SPC: “Zakon o istopolnim zajednicima je za nas neprihvatljiv…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Sinod Srpske pravoslavne crkve, saopštio je danas da je “predlog zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu”, ističući da su svoj stav blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije.

“Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija”, navode iz Sinoda, dodajući da je “nedopustivo izjednačavati istopolne zajednice sa brakom i porodicom”, piše u saopštenju Sinoda SPC.

“Kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine. Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo”, navodi se u saopštenju.

Iz Sinoda su naglasili da prihvataju dijalog, kao jedini i neophodan put za pronalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, izražavajući očevkianje da će se uvažiti njihovi argumenti po ovom pitanju.

Podsetimo, nedavno je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije govorio o ovoj temi, navodeći da razume administrativne i druge prepreke sa kojima se istopolni partneri suočavaju, te da se jedino ne slaže u tome da se takva zajednica nazove brakom.

“Mogu da razumem i ljude koji imaju tu vrstu seksualne orjentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka… Ponekad i da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke pritiske, nego vrši i društvene pritiske na države koje treba da postanu članice. Ali mnoge zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku su, kada je reč o crkvi, imali priliku da čuju veru crkve da je brak zajednica muškarca i žene, i da je porodica zajednica oca, majke i dece. I u tom smislu, kada je reč o eventualnom zakonu, naravno da mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednice muškarca i žene, u najmanju ruku”, istakao je patrijarh.