Sančes će tražiti još mesec dana vanrednog stanja, ali ga parlament sve manje podržava: Španska borba sa koronavirusom nije završena…

0
Beta - J.J. Guillen, Pool Photo via AP

Španski premijer Pedro Sančes rekao je danas da će tražiti od Parlamenta da odobri još jedno produženje vanrednog stanja, nadajući se da će to biti poslednje.

Sančes će tražiti jednomesečno produženje vanrednog stanja, umesto dve nedelje, kao do sada. Sadašnje vanredno stanje treba da istekne za nedelju dana, 24. maja.

Podrška Sančesovoj manjinskoj levičarskoj vladi slabi sa svakim glasanjem za produženje vanrednog stanja. Međutim on je uspeo da spase ključno glasanje pre dve nedelje postizanjem dogovora u poslednjem trenutku sa dve manje partije koje su ga podržale u glasanju.

Sotinak ljudi je protestovalo u Sevilji protiv vlade uprkos zabrani izlaska napolje što ukazuje na rastuće političko protivljenje produženju vanrednih ovlašćenja centralne vlasti.

Zdravstvene vlasti su danas prijavile 102 smrtna slučaja od COVID-19 u poslednja 24 časa čime se ukupan broj preminulih u zemlji popeo na 27.563.

Najnoviji dnevni broj preminulih od koronavirusa je najniži za više od dva meseca.

Španija je pre uvođenja mera izolacije radi suzbijanja epidemije koronavirusa beležila i po više od 900 preminulih dnevno.

U toj zemlji je ukupno potvrđeno 276.505 zaraženih.

(Beta)