„Samo tata može biti kralj, niko drugi“: Kako se kralj Petar Drugi rasplakao kada su ga prvi put oslovili sa „Vaše veličanstvo“

0
Profimedia

Živela sam sa bakom, koja je na zidu dnevne sobe držala uramljenu fotografiju vrlo lepog, gotovo golobradog mladića. Slika je bila brižljivo isečena iz nekih novina i svaki pogled na nju bio je obojen setom, kao da je u pitanju neko vrlo drag i njen.

U Beograd je došla iz Vukovara posle završene gimnazije i, po mnogo čemu, bila je posebna. Nije poticala iz neke dekadentne stare beogradske porodice niti joj je rat uzeo više nego ostalima, ali upisala me je na francuski pre nego što sam naučila sva slova i očitala nekoliko važnih lekcija o ženskom životu.

Onog dana kada je trebalo da postanem Titov pionir, baka se nekako najviše uozbiljila i oprezno me pripremila: 

– U školi ćeš mnogo slušati o Josipu Brozu. Pomiri se s tim, onoliko koliko moraš, ali nemoj nikada da zaboraviš šta se dogodilo našem sirotom kralju.

Dan kada sam postala pionir za mene nije bio neverovatan događaj. Svejedno sam ga zapamtila. Ne po krutoj crvenoj marami, koju ionako nisam umela lepo da namestim, već po tome što sam saznala ko je golobradi mladić: naš  kralj. 

Rođen je 6. septembra 1923. godine kao prvi sin kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije, princeze rumunske dinastije. Ime je dobio po dedi, kralju Petru I. Šaputalo se da je Aleksandar drugom sinu dao ime Tomislav ne bi li se to svidelo Hrvatima, a najmlađem Andrej kako bi to laskavo zvučalo Slovencima.

Kao jedanaestogodišnji dečak, Petar je iz Engleske, gde je bio na školovanju, doveden u Beograd, neposredno posle atentata na njegovog oca Aleksandra u Marselju. Kada su mu salutirali i oslovili ga sa „Vaše veličanstvo“, rasplakao se:

– Samo tata može biti kralj, niko drugi.

O tom periodu života je u svojim memoarima napisao: „Nisu me odgajali ni za kralja, ni za državnika.“ Do kraja života pratio ga je glas da se ne snalazi baš najbolje u istorijskim igrama, a još manje u vanrednim i po dinastiju teskobnim okolnostima, pa je kao takav predstavljao tragičnu figuru u rukama nekih daleko veštijih mešetara i politikanata.

Iz knjige Duške Jovanić MICI LOU KOBNA ŽENA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ, prve od tri iz poklon edicije „Fatalne Srpkinje“, a koju dobijaju svi ćitaoci uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!