“Samo što mi suze nisu granule na oči kad sam u Puli video tablice iz Zrenjanina, Kragujevca, Čačka…”: Miljenko Jergović i “nacionalističko pitanje” odlaska na more

11
Foto Nedeljnik

Pisac Miljenko Jergović rekao je da mu je pomalo smešno kad neko otvoreno i glasno želi da se drugom dogodi zlo, komentarišući za Danas izjavu narodnog poslanika i člana Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da “Srbima koji letuju u Hrvatskoj želi razlupan auto, probušene gume, šamar ili nogu u dupe…”

“Vidio sam izjavu, i premda to, možda, ne bih trebao priznati: nasmijao sam se u sebi, kao što se nasmijem nehotičnoj crnoj šali. Smiješno je da neko želi da mu razbiju auto, izbuše gume, isprepadaju kućnog ljubimca, opsuju taštu i fudbalski klub za koji navija. Da nam život nije jedini, smiješno bi bilo sve ono što nam požele naši nacionalisti. Što meni, kao Jergoviću, poželi neki veliki Hrvat, i što vama, kao potencijalnoj turistkinji ili turistu u Hrvatskoj, poželi neki vaš veliki Srbin, pa još narodni poslanik…”, rekao je Jergović.

“O, kako bi taj gospodin samo obradovao staroga Nušića, da je kojom srećom živ. U julu sam, u najgora koronarna vremena u Srbiji, bio desetak dana u Puli. Šetao gradom, kupao se na pulskim plažama, zalazio u jeftine gradske konobe, u kojima se hrani domaći svijet, i gledao registarske tablice automobilima na cesti. Radovali bi me svi ti Nijemci, Poljaci, Mađari, Česi, Slovaci koje bih vidio, ali ne zato što mi je stalo do hrvatskog turizma, niti zato što se plašim ekonomske propasti, nego zato što se plašim svijeta bez stranaca. Ali su me mnogo više radovali automobili beogradskih i novosadskih registracija, a na one kragujevačke, dvoje zrenjaninskih i jedne čačanske samo što mi suze nisu granule na oči”, dodao je Jergović.

11 KOMENTARA

 1. Vidim da je moj komentar obrisan, pa ga PONAVLJAM. Neka gosp JERGOVIČ ode u svoju bosnu,iz koje je dogmizao u Hrvatsku,(kao i pola njegove “države”, pa nek tamo plače za “jugoslavijom. I nek ne predstavlja svoje mišljenje kao mišljenje HRVATA. Jer Hrvati NE misle kao on. Niti njega itko smatra Hrvatom. On je za nas BOSANAC. A Hrvati misle SASVIM SUPROTNO od njega. Nek plače u bosni, i nek se raduje srpskim tablicama tamo. To što govori Jergovič, može govovriti SAMO u svoje ime. Ovdje srbi (ni bosanci) NISU dobrodošli, i za njihovo dobro, bolje je da NE dolaze. Nisu nikad bili niti če ikada biti dobrodošli. I oni su, kao i Jergovič, građani ne drugog nego PETOG reda. I to če zauvijek i ostati. Dakle, NE dolazite jer NISTE dobrodošli.

 2. Ma, samo se vi prepucavajte i racunajte ko su veci nacionalisti, a zivot ide pored nas…neko se vec pobrinuo da nas razbije, a i dalje mnogi drze “komadice” bivse zemlje u svojim rukama i za###avaju narod!

 3. Ok Miljenko, super. Radi onda na emancipaciji svog naroda da mi ne lome šoferku i stakla kad dodjem, i crtaju “U” po autu…. tu smo, videcemo!

 4. Nemam srpsko prezime, iz mesovite sam sredine, neki moji najbolji prijatelji su Hrvati. Pa ipak ne bih bez preke potrebe letovao u Hrvatskoj. Jednostavno je za neke stvari prerano, odnosi izmedju dve zemlje su toliko naruseni da ce biti potrebno da prodje barem pedeset godina da bi se to vratilo u neku normalu.

 5. Emocije na Balkanu nisu poželjne ovde se ceni divljaštvo primitivnih, ostrašćenih, polupismenih ,vojno sposobnih lopova na povremenom radu kao *rodoljubi* koji *viteški* upadaju u kuće, ubijaju i proteruju, kradu i siluju, sakate i stavljaju u logore i žene i decu a u ime takvog viteštva balkanskog opevaju sami sebe. Kada ne mogu da harače po tuđim kućama i porodicama počinju da uteruju rodoljublje kroz strah i trepet i teror na svojoj teritoriji koju su zauzeli i prisvojili .

 6. Inace ovaj gospon ima neku stranicu na FB,koju sam lajkovao.Na neku njegovu temu dao sam negativan komentar,nista licno,nista nekulturno.Odmah mi je izbrisao komentar i blokirao.Toliko o njegovoj demokraticnosti i liberalizmu.

  • Folirant. Znamo mi odlicno ko je ko. Hrvatska se federalizuje i to je fakat. Bice Hrvstska, Dalmacija, Slavonija a za “tampon zonu” Banija, Lika i Kordun se jos nezna. Pitajte zagrebcane sta dozivljavaju dolje.

 7. Jugoslavija je umrla, a Nijemci, Šveđani i ostali ostavljaju više para, tako da KG, ZR, BG tablice što dalje od Hr…

  • Нису овде својевремено, ни: Немци, ни Швеђани а ни остали, прелепили градове; Београд, Нови Сад , Суботицу,.. рекламама “Тако лијепа, а тако близу”. Значи, кад је требало, може, а када има: Немаца, Швеђана и осталих, није потребно. И наравно, људи су то овде схватили и тако се понашају. То регистарских таблица из Србије у Хрватској је “статистичка грешка”, како за Хрватску, тако и за Србију. Што се Срба тиче, то им је помогло да открију многе друге дестинације, и лепше, и повољније. Стога, тако “лијепа” и није далеко, … није довољно далеко, што је даље, то је л(и)јепша.

 8. Господине Јерговићу, за стављање у исту раван хрватског и српског национализма, недостаје стотине хиљада убијених Хрвата, нешто мање прогнаних и стотине и стотине оштећених возила, да не допуњујемо осталим. Ви тој трагедији и реалности која се одвија и ових дана, можете да се “насмијете у себи”, али је чињеница да је много већа вероватноћа да се то догодити, него да ће остати на вашем “смијању у себи”.

Comments are closed.