Šamari uživo u rijalitiju “Zadruga”: Miki Đuričić priveden, ministar Stefanović kaže da Srbija ima nultu toleranciju na nasilje nad ženama

0
Foto: Profimedia

Učesnik rijalitija “Zadruga” Miroslav Miki Đuričić priveden je nakon što je prethodne noći diskvalifikovan iz tog programa jer je jednoj učesnici udario šamar, a drugu nekoliko puta udario štakom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović prethodno je najavio da će učesnik rijalitija biti procesuiran u skladu sa zakonom.

“Srbija ima nultu toleranciju prema nasilju nad ženama i najoštrije osuđujem svaki vid napada na njih”, napisao je Stefanović na Tviteru i dodao da pripadnici MUP-a pravovremeno reaguju na svako saznanje o nasilju.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević prethodno je izjavila da Tužilaštvo treba i mora da reaguje, pogotovo ako se to dešava u tom nekom javnom prostoru jer, kako kaže, u suprotnom se takvo ponašanje usvaja kao društveno prihvatljivo.

“Tužilaštvo treba i mora da reaguje, jer je reč o nasilju nad ženama, a to je krivično delo. Međutim, praksa je pokazala da se to iz nekog razloga u takvim slučajevima ne dešava ili ja nisam obaveštena o tome, a ukoliko dođe do toga valjda bi o tome trebalo da budemo i obavešteni. Takve stvari moraju da se kažnjavaju. U suprotnom se šalje poruka svim potencijalnim nasilnicima da ako je taj prošao nekažnjeno, proći će i svaki sledeći. Mora da se reaguje! Pogotovo, ako se to dešava u tom nekom javnom prostoru, tim pre, jer ako se ne sankcioniše takvo ponašanje, gledanjem sadržaja u kome se propagira nasilje usvaja se model da je to društveno prihvatljivo”, rekla je Vesna Stanojević.

Ona je objasnila da, u konkretnom slučaju, krivičnu prijavu mogu da podnesu urednici tog programa, porodice žena koje su pretrpele nasilje ili one same.

“Oni mogu da predaju krivičnu prijavu tužilaštvu, a na tužilaštvu je dalje da li će tu krivičnu prijavu prhvatiti i koje će dalje korake preduzeti”, zaključila je Vesna Stanojević.