Salvini tražio da mu bude suđeno zbog afere sa migrantima

0
Foto: Beta (Stefano Cavicchi/LaPresse via AP)

Opozicioni italijanski lider, desničar Mateo Salvini pozvao je senatore da mu ukinu imunitet kako bi moglo da mu bude suđeno zbog toga što kao ministar unutrašnjih poslova danima nije dozvoljavao iskrcavanje spasilačkom brodu s migrantima.

Komisija Senata Italije za poslanički imunitet odlučivaće danas o ukidanju imuniteta Salviniju, iako njemu imunitet ne može biti oduzet pre glasanja svih senatora u februaru.

Salvini je juče pozvao članove komisije Senata iz njegove antimigrantske stranke Liga da glasaju za ukidanje imuniteta da, kako je rekao, cela Italija može da sudi o njegovim potezima putem suđenja.

Lider Lige tvrdi da je štitio granice Italije u julu 2019. kada je kao ministar unutrašnjih poslova šest dana odbijao da dozvoli brodu obalske straže da iskrca 131 migranta na ostrvo Sicilija.

Sicilijansko tužilaštvo vodilo je istragu protiv Salvinija zbog kidnapovanja, ali je odbacilo slučaj. Međutim, Tribunal ministara, sudsko telo nadležno za navodna krivična dela vladinih zvaničnika, želi da nastavi taj proces.

Vladajuće italijanske stranke levog centra strahuju da će Salvini iskoristiti ukidanje imuniteta za privlačenje birača pred izbore u regionu Emilija-Romanja 26. januara, na kojima se on nada pobedi.

Dve najveće vladajuće stranke, Demokratska stranka i Pokret pet zvezdica, prošle nedelje su pokušale da odlože glasanje komisije Senata o Salviniju za period posle izbora u regionu Emilija-Romanja.

Ako demokrate izgube od Lige u regionu Emilija-Romanja, tradicionalnom uporištu levice, Salvini će još snažnije nastaviti s pritiskom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

(Beta)