Sakrio braću i sestre u žbunje pa prepešačio 23 kilometra da dozove pomoć: Kako je osmoro dece preživelo napad meksičkih narko kartela

0
Foto: Tanjug/AP

Sam na udaljenom planinskom putu, korača u nepoznato tražeći pomoć. Devin Lengford ima samo 13 godina, a nekoliko sati ranije prisustvovao je masakru devet članova svoje porodice. Preživele braću i sestre sakrio je u žbunje kada je napad narko kartela prošao i krenuo je da potraži nekoga ko bi mogao da im pomogne.

Grupa od tri majke i njihovih 14 dece kretala se u ponedeljak ujutru u konvoju od tri automobila od Bavisepa u meksičkoj državi Sonora ka susednoj državi Čihuahua. Žene su putovale zajedno iz bezbednosnih razloga, međutim u Bavispeu su upali u zasedu naoružane grupe.

Prvo je napadnuto jedno vozilo u kojem je ubijeno pet osoba, a kada je to vozilo planulo i oni koji su se vozili u druga dva automobila znali su da su u opasnosti.

Kiša metaka na njih se slila 18 kilometara kasnije, piše Gardijan.

Na kraju, osmoro dece je preživelo napad na konvoj i to zahvaljujući hrabrosti 13-godišnjeg Devina.

Pošto su majka i dvoje dece ubijeni, 13-godišnji Devin Langford je sakrio šestoro braće i sestara u žbunje i prekrio ih granama. Potom se uputio u 23 kilometara udaljeno naselje mormonske zajednice u La Mori, do kojeg mu je trebalo šest sati.

Jedna od Devinovih sestara, devetogodišnja Mekenzi, potom je napustila povređenu braću i sestre i hodala četiri sata po mraku u potrazi za pomoći, jer se stariji brat nije vratio. Nju su kasnije pronašli spasioci.  

Sedmomesečna beba Feit Langford preživela je napad pošto je njena majka Kristina Langford Džonson sedište sa bebom spustila na pod automobila. Majka je izašla iz automobila sa rukama podignutim u vazduh kako bi zamolila napadače da prestanu da pucaju, ali je ubijena, rekli su svedoci.

Deca koja su preživela prevezena su u bolnicu. Osmogodišnji dečak Kodi je pogođen u vilicu i nogu, 14-godišnja Kajli u stopalo, četvorogodišnji Ksander u leđa, a Brikston, beba od devet meseci, u grudi.

Američki predsednik Donald Tramp je posle nemilih scena u Meksiku predložio svom meksičkom kolegi da zajedničkim snagama pokrenu rat protiv kartela. Međutim, Obrador nije saglasan sa tim.

“To je velika nesreća, nemerljiva tuga. Preminula su deca. Međutim, rat nije dobro rešenje, makar u Meksiku”, tvrdi Obrador.