Sadržaj novog broja

Veliki broj žrtava silovanja nikada ne prijavi slučaj ili su im potrebne godine da progovore. Sve tri žene koje su Srbiji o tome pričale uradile su to tek kada su se izmestile iz ove sredine.

O tome, o ispovesti Merime Isaković, ali i o brojnim drugim “angažovanim” temama, za ovaj broj Nedeljnika Branku Rosiću je govorila Severina, pop zvezda koja je ovih dana bila i zvezda jednog “viralnog” spota protiv govora mržnje…

Ipak, glavni deo naslovne strane novog broja zauzima istorijska ekskluziva iz pera novinara čuvenog FAZ-a i autora popularne – mada ne i nekontroverzne – biografije našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Ako se ponešto i znalo o sudbini Nenada Jovanovića, prvog supruga Milice Babić, Mihael Martens je, u svom prvom od, nadamo se, mnogih javljanja za Nedeljnik, dao čitavo svedočanstvo i o Jovanoviću i o koncentracionim logorima.

Pogledajte šta vas još čeka u novom broju Nedeljnika i naslovne strane današnjih novina

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

ANDRIĆ – Milica Babić bila je velika ljubav Ive Andrića. Njen prvi suprug, Nenad Jovanović, deportovan je u Nemačku za vreme Drugog svetskog rata. U jednom arhivu u Nemačkoj su do danas sačuvana dokumenta iz Koncentracionog logora Dahau, u kojima je njegovo zatočeništvo temeljno posvedočeno – uključujući i finansijsku pomoć iz Jugoslavije koja mu je slata u logor. Veliki tekst Mihaela Martensa u novom Nedeljniku.

LALIĆ – “Hajde za trenutak da probamo da zamislimo da se sve ovo dešava u Nemačkoj. I pošto ne možemo, ostaje nam samo jedno pitanje – u kakvoj to mi državi živimo?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SEVERINA – Udvaraju joj se političke partije, zovu je obespravljene i zlostavljane žene, sindikati, samohrane majke. Jer samo se Severina diže posle razvoda, posle uvreda, posle osporavanja, pa i posle onog filma. Ultimativna pop zvezda ovih prostora – kako god da ih shvatate – sada se pojavila i u spotu protiv govora mržnje. Splićanka retko daje intervjue, posebno ne na teme koje izlaze van okvira muzike. Ali, “Vaša pitanja su me privukla i sretna sam što me pitate o stvarima koje su važne”…

PREDIZBORI – U delu opozicije, ali i kod njihovih “opinion mejkera” uglavnom vlada zavet ćutanja o tome ko je dobar protivkandidat Vučiću. Oni to opravdavaju rečima da u ovom trenutku Vučića “najviše zanima ko će mu biti protivkandidat kako bi mogao da ga oblati ili da ga kupi”. Dok traju ta sporenja, u opozicionoj javnosti se javila ideja o “predizborima”, po američkom načinu biranja predsedničkih kandidata. Već kruži dokument o tome kako bi predizbori trebalo da izgledaju. Novi Nedeljnik je ekskluzivno imao uvid u taj predlog.

DENEGRI – Profesor Jerko Denegri je autor značajnog broja izložbi koje su ostavile dubok trag na domaću istoriju umetnosti. Na međunarodnom planu, ostvario se kroz učešće na Bijenalu mladih u Parizu i na Bijenalu u Veneciji kao jugoslovenski komesar. Nenametljivo i stručno, učestvovao je u svim značajnim umetničkim procesima domaće likovne scene, formirao ukus publike i teoretski približavao savremenu umetnost široj i stručnoj javnosti. Veliki intervju sa Ješom Denegrijem u novom Nedeljniku.