Sadržaj novog broja

ULIKS – Strani producenti mu savetuju da bi trebalo da snimi film o sopstvenom životu. Jer i tu sve puca od zanimljivosti. Paralelno sa glumačkim i producentskim radom, Uliks Fehmiu je poslednjih godina napravio ogromnu karijeru na pekarskoj sceni Amerike. Poslednji dolazak u Beograd bio je baš nekoliko dana nakon što je njegov hleb dobio velika priznanja u Njujorku. Uliks je za novi Nedeljnik govorio o odrastanju, prijateljima, svom ocu Bekimu i majci Branki, o svom poreklu, o odnosu Srba i Albanaca, o emigraciji tamo i ovde…

ARANĐEL – Da li je u 19. veku u Srbiji bilo više demokratije nego danas, pita (se) glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

ŠABIĆ – Od heroja je za samo jedno veče bivši poverenik za informacije od javnog značaja postao antiheroj, i to je ona vrsta prenaglašenih emocija, karakteristična za srpsku političku i medijsku scenu, u kojoj su od pretnji novinarima u poslednje vreme češće samo vesti o pretnji novinarima.

HAG – Nismo imali uspeh u slučaju Milošević jer je umro, i imali smo neuspeh u procesima protiv muslimanskih vođa kao što su Sefer Halilović i Naser Orić. Nismo imali uspeh ni u procesuiranju kosovskih Albanaca, navodi Piter Mekloski, haški tužilac, u ekskluzivnom intervjuu za novi Nedeljnik.

SMAJLOVIĆ – “Jesu li samo opozicioni novinari nezavisni?”, pita Ljiljana Smajlović u novoj kolumnu u Nedeljniku.

PATRIJARH – Ako Vučić s gađenjem odbija mogućnost da razgovara sa liderima Saveza sa Srbiju, da li bi patrijarh mogao da pozove iste te lidere u Patrijaršiju, u kojoj je primio i Šešelja, na primer? Iako i lideri Saveza sa Srbiju s gađenjem odbijaju i ideju da bi razgovarali s Vučićem, poziv patrijarha, uprkos niškom govoru, i izjavama o Vučiću koji se kao lav bori za Kosovo, bilo bi teže odbiti. Zoran Panović o slučaju patrijarha Irineja.

BDP – Dok šef države mitinguje po Srbiji i prosipa optimizam o “pristojnom rastu” od početka godine, državna statistika objavljuje sumorne podatke o padu privredne aktivnosti u prva dva meseca. Koliko su srpske privredne uzdanice – EPS, Železara, RTB Bor, Fijat, poljoprivreda, Nemačka – sposobne da ostvare planirani privredni rast od 3,5 odsto i da ga uvećaju? Džaba, međutim, uzdanice ako rast privrede koči fundamentalni uzrok – urušene institucije. Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

DBR – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju četvrti broj Digital Business Review, za koji govore i pišu dr Džilijan Nej, Nikolaos Dimitrijadis, Zoja Kukić i Tanja Kuzman, Jelena Milošević, Nemanja Žunić…

SULTAN – Bilo bi pogrešno tumačiti pobedu proevropsko-laičke opozicije u velikim i najnaprednijim gradovima Turske kao decidirani odgovor na panislamističku, reakcionarnu i autokratsku politiku Erdogana. Jednako je zavodljiva koliko i pogrešna teza da je prošlog vikenda porazima u Ankari i Istanbulu počeo kraj političke karijere Erdogana i njegovog režima kao što je pre 25 godina pobeda u nekadašnjem Konstantinopolju i novoj turskoj prestonici označila pohod na vlast novog “sultana”. Željko Pantelić u novom Nedeljniku piše sve što treba da znate o izborima, ali i o Aja Sofiji.

EU I AUTORSKA PRAVA – Evropska unija želi da natera velike igrače da uvedu autocenzuru i kontrolu sadržaja, jer će po novim pravilima oni biti odgovorni ukoliko neki korisnik stavi fotografiju skinutu sa interneta, citira neko autorsko delo ili iskoristi video na koji nema pravo. Kritičari člana 13 novog zakona smatraju da je uvođenjem filtera kreativnost i sloboda izražavanja na internetu ugrožena. Parodije i citati više neće moći da se objavljuju jer će ih algoritmi prepoznavati kao kršenje autorskih prava. Čitajte o tome (dok još možete) u novom Nedeljniku.

KAPOR – I posle toliko godina, dovoljno je da se pojavi i jedno reizdanje knjige Mome Kapora (“Beleške jedne Ane”, Laguna), pa da ponovo postane bestseler. Ali, ko je i kakav je zaista bio čovek koji je od kosmopolite, najvoljenijeg pisca širom bivše Jugoslavije – s posebnim naglaskom na Zagreb, reći će to u onom velikom intervjuu Nedeljniku i Igor Mandić – postao onaj kojem se spočitavaju nacionalizam i velikosrpstvo? I gde se tu uklapaju sve one njegove divne rečenice o Beogradu, Njujorku, Dubrovniku?

ERIĆ – Od Dobrice Erića u novom Nedeljniku oprostili su se Aleksandar Apostolovski i Mihailo Medenica. “Ko je bio tvorac jednog od najvećih prevrata u srpskom jeziku i poeziji? Siromašan akademskim znanjem, obogatio ga je svojim talentom i obojio svojim maštarijama…”

“FUDBAL” – Na najužarenijim srpskim fudbalskim klupama (rep’stacija, Zvezda, Partizan) u poslednjih desetak i kusur godina prodefilovali su brojni fudbalski radnici opšte prakse bez mnogo trenerske stručnosti; malo su sportski direktori, malo funkcioneri, a onda, u besomučnoj rotaciji kadrova sa ciljem da se održi nivo živog blata u kom obitava naš fudbal, zapadne im da se igraju malo trenerskog posla. Zašto je fudbalski trener profesija koja izumire u Srbiji?

“SEKS” – Jedan stariji gospodin i njegova mnogo mlađa devojka koji su ušli u srpski rijaliti postali su i vest svetskih tabloida. Da li ima mesta čuđenju i sablažnjavanju ili je “to uvek bilo tako”?

DAMBO – Diznijeva “Alisa u zemlji čuda” donela je sreću Timu Bartonu i donela mu Oskara, ali čudnovati reditelj u karijeri ima pregršt filmova na granici snova i bajki. Novi “Dizni”, film “Dambo”, jedan je od njegovih omiljenih junaka iz detinjstva. O tome je pričao reditelj u intervjuu objavljenom u novom Nedeljniku.

KINA DANAS – Unutar Nedeljnika očekuje vas i redovni dodatak Kineskog međunarodnog radija, “Kina danas”.