“Sada smo veliki optimisti, imamo detaljnu strategiju…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je  da će se najavljena masovna testiranja raditi osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa onima kod kojih je potvrdjen koronavirus, bez obzira što nemaju znake bolesti, na bolničkom osoblju sa simptomima virusa kao i na ostalim zdravstvenim radnicima.

Ona je gostujući na TV Prva istakla da to znači da će se intenzivno tragati za svakim potencijalnim “rezervoarom infekcije”, a da suština borbe ostaje ista, a to je izolacija i socijalno distanciranje.

“Suština je da se u ovom momentu svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci zaraze”, rekla je ona.

Istakla je i da je najveća odgovornost na pojedincima i da se većina gradjana dosad ponašala odgovorno i u skladu s propisanim merama, ali je bilo i onih koji se nisu pridržavali.

“Ovim novim merama kada se tačno utvrdi ko je zaražen, takve osobe će biti smeštene na posebna mesta do isteka njihove zaraznosti”, kazala je epidemiolog Kisić Tepavčević.

“Apsolutno jesmo na dobrom putu, imamo jasnu zacrtanu strategiju, stručnjake iz Kine koji sa nama nesebično dele svoje bogato iskustvo. Jesmo veliki optimisti, sada imamo detaljnu strategiju očigledno najefikasnijeg puta kako se boriti protiv virusa”, rekla je ona.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?