“Sada kao nikada moramo imati na umu: ‘Brat je mio, ma koje vjere bio’…”

0
Foto: Beta - AP Photo/Risto Bozovic

Promena koja se u Crnoj Gori dogodila ne sme da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti. Mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put poslije 75 godina, saopšteno je iz Episkopskog saveta Srpske pravlosavne crkve u Crnoj Gori.

Budući da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, Episkopski savet navodi da je njegova obaveza da još jednom podseti celokupnu crnogorsku javnost da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja, niti na litije.

“Najnovija masovna okupljanja kakva su bila širom Crne Gore su, nažalost, proizvela i nekoliko incidenata, da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne, svejedno je, oni su potpuno nepotrebni i štetni za sve nas” navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da ovakve vrste okupljanja nose potencijal nasilja svojstvenog “prethodnoj vlasti” kao i da postoji rizik od širenja novog koronavirusa.

“Svi ljudi su braća i sestre, jer smo svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega. U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobedilo i što pobeđuje”, kazali su iz Episkopskog saveta.

Onu napominju da kao svi građani Crne Gore imaju pravo na svoje razlike.

“Nemojmo da zaboravimo da smo svi, bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili versku pripadnost braća i kao takvi građani ove zemlje imamo prava na svoje razlike. Sada kao nikada moramo imati na umu reči Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: ”Brat je mio, ma koje vjere bio”, napominju iz Episkopskog saveta.

“Nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju. Zato smatramo da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, isceliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju”, naveo je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori, a prenele su Vijesti.