“Sada je druga strategija, sada je pušteno da se epidemija sponatno širi”: Dr Luković iz Čačka o borbi sa koronavirusom

1
Screenshot YouTube

Devet pacijenata prebačeno je juče iz čačanske bolnice u Klinički centar u Kragujevcu zbog raseterećenja kapaciteta na kovid odeljenjima. Sa simptomima koronavirusa u čačanskoj bolnici trenutno su smeštena 173 pacijenta, a na respiratorima je njih 11.

Šef radnog tima za suzbijanje koronavirusa u Čačku dr Mihajlo Luković kaže za RTS da je situacija u tom gradu ozbiljna, kao i da mogu da smeste oko 250 do 260 pacijenata u krugu bolnice.

Objasnio je da u Čačku od 20. maja do 13. juna bilo bez slučajeva koronavirusa. “Da bi od tada kroz sporadične slučajeve preko studenata i onih koji su išli na derbi dobili novozaražene, onda zahvaljujući silnim proslavama došli u situaciju da se taj broj uvećava, da bi već 22. juna epidemija krenula da se ozbiljno širi”, dodao je Luković.

Ukazao je da su imali smo veliki priliv od 22 do 26 pacijenata dnevno, zbog čega je uvedena i vanredna situacija u toj opštini početkom jula. “Došli smo u situaciju petnaestak dana posle toga da imamo jednu stagnaciju u broju novoprimljenih u bolnicu”, istakao je Luković.

Pripremili su i u hali u Atenici 100 kreveta, ali se nada da neće morati da se koriste ti kapaciteti.

“Potpuno je druga strategija bila proletos, a druga strategija je sada, sada je pušteno da se epidemija spontano širi. Dok smo u prvom delu u Plavu halu smeštali ljude koji su bili kovid pozitivni bez simptoma, sada ćemo, ako dođemo u tu situaciju, morati da smeštamo lakše obolele”, rekao je Luković.

Ukazao je da, koliko god da je epidemija nepredvidiva, ipak se neke stvari mogu predvideti, posebno ako se građani pridržavaju svih mera.

1 KOMENTAR

  1. “Sa je pušteno da se spontano širi…” ?
    Zar to nije uradjeno na derbiju , izborima, proslavama “veličanstvene i istorijske” pobede…
    Stvarno bre , u Srbiji žive sve samí lažovi i hohštapleri ! Od poštenja nema ni P !

Comments are closed.