SAD zabeležile najveći broj preminulih od koronavirusa u jednom danu: Na bolničkom lečenju više od 100.000 građana

0
Profimedia

(Beta) – SAD su registrovale više od 3.100 smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu, najviše od početka epidemije, dok je broj obolelih Amerikanaca u bolnicama prvi put veći od 100.000, a broj novih infekcija veći od 200.000 za 24 časa.

Prema objavljenim podacima Univerziteta Džons Hopkins, u prethodna 24 časa preminulo je 3.157 osoba, čime je oboren rekord od 15. aprila, kada su bila 2.603 smrtna ishoda.

Broj obolelih u bolnicama trenutno je najviši od početka epidemije, a više je nego udvostručen u poslednjih mesec dana.

Ti podaci pokazuju da SAD klize u još dublju krizu, a najgore možda tek predstoji, delom zbog posledica proslave Dana zahvalnosti, kada su milioni Amerikanaca ignorisali upozorenja da ostanu kod kuće i da praznik obeleže u krugu porodice.

Rast broja preminulih, novozaraženih i hospitalizovanih širom SAD teško pogađa zdravstveni sistem, pošto su zdravstveni radnici premoreni, a nema ih dovoljno.

Ti brojevi konstantno rastu u SAD nedeljama.

Pogoršanje epidemiološke situacije dolazi u trenutku kada savezne države odlučuje kako će vakcina biti isporučivana kada je vlada u Vašingtonu odobri, što se očekuje da će biti sledeće nedelje.

Savezne države imaju rok do petka da pošalju zahteve za doze vakcine kompanije “Fajzer” i da preciziraju gde one treba da budu poslate.

Zbog očekivanja da će dostupnost vakcina biti ograničena do proleća, očekuje se da će većina saveznih država slediti smernice Centra za kontrolu bolesti, usvojene ove nedelje, prema kojima zdravstveni radnici i pacijenti u domovima za stare treba prvi da je prime.

Od posledica zaraze korona virusom, u SAD je preminulo više od 270.000 ljudi od početka epidemije, a potvrđeno je oko 14 miliona infekcija.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500