SAD uvele sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog sistema S-400: “Ugrožava se naša bezbednost i obezbeđuju sredstva Rusiji…”

0
Yuriy Tuchkov / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Američke vlasti uvele su danas sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog protiv-raketnog sistema S-400, a taj potez dolazi u osetljivom trenutku pošto uskoro u SAD dolazi drugi predsednik. 

“SAD su Turskoj u brojnim prilikama jasno stavile do znanja da će kupovina sistema S-400 ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja, a obezbediće značajna sredstva za ruski odbrambeni sektor, kao i pristup Rusije turskim oružanim snagama i odbrambenoj industriji”, rekao je šef američke diplomatije Majkl Pompeo.


Prema njegovim rečima, “Turska je cenjeni američki saveznik u NATO-u, ali Vašington poziva Tursku za nastavak saradnje i rešavanje pitanje uklanjanjem sistema S-400”.

Sankcije se odnose na tursko predsedništvo odbrambene industrije, državnu agenciju za javne nabavke, njenog šefa Ismaila Demira i još trojicu visokih zvaničnika.

Po zakonu usvojenom 2017. američka vlada ima obavezu da uvede sankcije svakoj zemlji koja sklopi “značajne” sporazume o kupovini vojne opreme sa američkim protivnicima, među kojima je i Rusija.

Turska i Rusija su odmah reagovale i osudile američke sankcije.