SAD ušle u recesiju: Nezaposlenost veća od bilo kog privrednog pada od Drugog svetskog rata

0
Beta - AP Photo/Michael Probst

SAD su u februaru ušle u recesiju posle 128 meseci ekspanizije, navela je grupa ekonomista u SAD.

“Vrhunac američke mesečne ekonomske aktivnosti je bio u februaru 2020. Taj vrhunac obeležava kraj ekspanzije koja je počela u junu 2009. i početak recesije. Ekspanzija je trajala 128 meseci”, naveo je danas odbor za datiranje ekonomskih ciklusa, Nacionalni biro za ekonomska istraživanja, koji je referentan u toj oblasti.

Tradicionalna definicija rececije je kada privredna aktivnost pada dva kvartala zaredom, ali ovaj odbor definiše recesiju kao pad ekonomske aktivnosti koji traje više od nekoliko meseci. Odbor je zaključio da je u ovom slučaju dubina pada od februara navela da se utvrdi da je recesija počela.

“Veličina pada u zaposlenosti i proizvodnji bez presedana, i njegov širok domet na celu privredu, zaslužuje da se ova epizoda nazove recesijom, iako se ispostavi da je kraća nego ranije recesije”, naveo je odbor.

Stopa nezaposlenosti je zavnično 13,3 odsto u maju, što je manje nego 14,7 odsto u aprilu ali obe te cifre su veće od bilo kog privednog pada od Drugog svetskog rata. 

U pandemiji koja je pogodila SAD početkom godine umrlo je gotovo 110.000 ljudi do sada prema zvaničnim podacima i teško je pogodjena američka privreda, prva privreda u svetu.

U celoj zemlji su lokalne vlasti preduzele mere izolacije manje ili više oštre koje su uticale da se čitavi sektori privrede kao turizam, ugostiteljstvo i deo proizvodnje zaustavi.

Više desetina miliona Amerikanaca zatražilo je nadoknadu za nezaposlenost od marta, a BDP je pao gotovo pet odsto u prvom tromesečju.

Ekonomisti predvidjaju da će pad BDP-a u drugom kvartalu biti oko 20 odsto kada su mere izolacije pogodile najveći deo stanovništva.

Prva svetska privreda medjutim pokazuje neke znake oporavka posle delimičnog otvaranja saveznih država i ubrizgtavanja 3.000 milijardi dolara pomoći firmama i pojedincima kao hiljada milijardi dolara dodatno u obliku likvidnosti koje je dala američka centralna banka (Fed).

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-438-od-4-juna/