SAD upozorile Srbiju na rizik od kupovine oružja iz Kine

1
Foto: Profimedia

SAD su danas upozorile Beograd da treba da bude svestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocenile da izbor snabdevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Povodom odluke Srbije da od Kine kupi raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom nove generacije, Ambasada SAD u Beogradu navela je za Radio Slobodna Evropa da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali da bi vlade trebalo da budu svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama.

Svaka zemlja bi “trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost ni ekonomski suverenitet”, naveli su iz Ambasade SAD i dodali da tog poverenja ne može da bude “ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Kini”.

Iz Ambasade navode i da Srbiji “savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”.

“Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije: da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i ceni”, stoji u pisanoj izjavi Ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvršćena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prošle nedelje priložen Agenciji za privredne registre Srbije.

Jugoimport SDPR navodi u tom dokumentu da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini i da u to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina sistema FK-3 u Evropi.

“Najveći deo uvoza odnosi se na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u izveštaju o kojem je 2. avgusta prvi izvestio portal Balkanska bezbednosna mreža.

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na pitanja RSE o nabavci oružja iz Kine, niti po kojoj je ceni ugovorena. RSE dodaje da nije dobio odgovor ni od Ministarstva odbrane Srbije, niti od državnog preduzeća Jugoimport SDPR.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “.. i ocenile da izbor snabdevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.” Претпоставке потенцијалних опасности по суверенитет и територијални интегритет се никако не могу повезати са Кином (као ни са Русијом). У том смислу, у било ком случају агресије, Србија би и даље имала бар могућност набавке делова и материјала за функционисање тих система. Да ли је негде ауторитаран систем, у овом случају нема никаквог значаја. У случају куповине таквих система у складу са плановима “интеграције” са Европском унијом, такви системи би били неупотребљиви, не само због недостатка делова, већ би били онеспособљени, јер сваки произвођач, зна како да направи, али и како да најлакше онеспособи то што је направио. Према томе, америчке примедбе су “пуцањ у празно” и за почетак нека наставе да се баве Турском, чланицом НАТО, и њеном куповином руских система ПВО.

Comments are closed.