SAD prodale kuću ambasadora u Tel Avivu, selidba ambasade u Jerusalim sigurna

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Američka ambasada u Izrelu je saopštila da je Stejt department prodao službenu rezidenciju ambasadora u blizini Tel Aviva što je odluka kojom se “cementira” kontroverzna seldiba Ambasade SAD u Jerusalim.

Ambasada u saopštenju u utorak nije identifikovala kupca, niti otkrila prodajnu cenu.

Ali, izraelski mediji su rekli da je rezidencija ambasadora – veliko primorsko imanje u luksuznom naselu Herzliji, nuđeno za više od 80 miliona dolara.

“Kupac je izabran samo na osnovu najviše i najbolje ponude. Obavešteni su izabrani kupac i neuspešni ponuđači”, navela je Ambasada.

Administracija predsednika Donalda Trampa je Ambasadu iz Tel Aviva preselila u Jerusalim 2018. godine, ubrzo pošto je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Ambasador Dejvid Fridman, dugogodišnji pristalica pokreta tvrdih izraelskih doseljenika, odigrao je vodeću ulogu u selidbi Ambasade.

Većina držaava ima ambasade u Tel Avivu zbog spornog statusa Jerusalima.

Izraelski Parlament, Vrhovni sud, rezidencija predsednika Izraela i većina ministarstava su u Jerusalimu.

Ali, Palestinci tvrde da je glavni grad njihove buduće države istočni Jerusalim kojeg je Izrael okupirao 1967. godine, a kasnije i anektirao što većina međunarodne zajednice nije priznala.

Kandidat za predsednika SAD iz opozicione, Demokratske stranke, Džoe Bajden, nazvao je odluku Trampove administracije o premeštanju Ambasade “kratkovidom i neozbiljnom”, ali rekao je da je neće vratiti u Tel Aviv ako novembra bude izabran za predsednika SAD.