“Sačekajte sa proslavama i leto planirajte u Srbiji da virusu vidimo leđa”: Dr Janković o tome kako da se ponašamo posle ukidanja vanrednog stanja

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv korona virusa, imunolog dr Srđa Janković rekao je danas gostujući u jutarnjem progamu “TV Pinka” da ne očekuje da bi u narednom periodu moglo da dođe do povećanja broja obolelih i otvaranja novih žarišta u našoj zemlji, ali da je jako važno da uz poštovanje mera još neko vreme, “ispratimo” virus iz Srbije.

Ukidanje vanrednog stanja najavljeno je za danas i građani se pripremaju za povratak svakodnevnom životu u normalnim okolnostima, a komentarišući kako bi nadalje trebalo da se ponašamo u situacijama poput boravka u zatvorenom prostoru, vozilima javnog prevoza, dr Janković navodi da je i dalje važno izbegavati bliske kontakte.

“Ključ je prevencija bliskih kontakata, biće obavezno nošenje maski i rukavica prilikom ulaska u autobuse, prostor u vozilima za boravak putnika biće ograničen, cilj je da se ne dozvoli stvaranje gužvi. To će se postići i postavljenjem oznaka na sedištima i važno je da građani to poštuju”, kaže dr Janković, prenosi Blic.

Ključ je, navodi, solidarnost.

“Kroz istoriju smo se suočavali sa raznim situacijama i naša sposbdnost za prilagiđavanje pomogla je u ostvarivanju zajedničkog cilja. Tokom ove pandemije i neke loše strane civilizacije došle su u prvi plan, ali, ključ svega i dalje je solidarnost, da svi zajedno pomognemo da svima bude bolje”, dodaje.

Na pitanje kada bismo mogli da očekujemo da će ponovo biti dozvoljena okupljanja poput svadbi, rođendana, krštenja, dr Janković odgovara da još uvek nije vreme za okupljanja.

“Dokle god imamo prisustvo virusa, svako veće okupljanje predstavlja rizik. Za sada nije vreme za to, pa bi za proslave trebalo sačekati još malo. Korona virusa ograničio je okupljanje ljudi kako u srećnim, tako i u onim tužnim prilikama”, objašnjava.

Rekao je da ne očekuje otvaranje novih žarišta, a da su slučajevi poput požarevačkog zatvora Zabela, pojedinačni.

“Rizik od unošenja virusa u kolektive zatvorenog i poluzatvoreng tipa uvek postoji. Ne bih rekao da postije indikacije o otvaranju većih i novih žarišta. Važno je da ispratimo epidemiju da vidimo leđa virusu, a to ćemo, pre svega postići izbegavanjem kontakata”, kaže dr Janković.

Indikacije za testiranje, navodi, ostaju iste, a kako obolelih bud manje, biće i manje testiranja, jer neće postojati kontakti sa obolelim osobama u toj meri.

“Kako bude manje obbolelih, biće manje kontakata, samim tim i manje testiranja. Indikacije za test ostaju iste, dok ćemo krenuti sa sistematskim testiranjima u kolektivima, poput zdravstvenih ustanova”, objašnjava dr Janković.

U narednom periodu očekuje se sprovođenje testiranja na antitela, metodom slučajnog uzorka.

“Radićemo testove opšte populacije, metodom slučajnog uzorka, mišljenja su da broj onih koji su bili zaraženi, a nisu ni razvili simptome ide do 5, 10 puta, a neki imaju i veće procene. Može da se desi da su preležali virus, a i da ne znaju. Međutim, bilo je i drugih respiratornih infekcija, grip i drugih virusa koji pripadaju rodu korona, a koje zovemo običnom prehladom, da je takvih slučajeva bilo masovnije, znali bismo na osnovu oblika epidemiološke krive”.

Na pitanje da li je moguće da se korona virus vrati onima koji su ga već preležali, odgovara, da je tako nešto moguće, ali u pojedninačnim slučajevima. Virus će, navodi, sa nama biti još neko vreme, a za eventualnu pojavu drugog talasa, bićemo značajno spremniji.

“Virus će biti sa nama još neko vreme, da li će postati sezonski ne znamo još, topliji periodi su manje povoljni za prenošenje, ali ne toliko da bi moglo da ugasi epidemiju. Preporuka je ipak planirati leto u Srbiji”, kaže dr Janković.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus