Šabac je na dobrom putu: Jednocifren broj pozitivnih posle nekoliko nedelja, nema ni gužve ispred kovid ambulante

0
Foto: Profimedia

U Mačvanskom okrugu, najviše zaraženih koronavirusom je u Šapcu. Epidemiološka situacija u tom gradu je nešto bolja nego prethodnih sedmica.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, posle nekoliko sedmica, broj novooblelih je jednocifren. Još osam Šapčana je pozitivno na koronavirus, a u poslednjih meseci i po dana, u gradu je zaraženo 1.800 osoba.

Dobra vest je i da nema gužve ispred kovid ambulnate. Dr Jasmina Stanković iz Doma zdravlja kaže za RTS da je u periodu od 14. juna pa do kraja jula dnevno bilo više od 200 pacijenata dnevno na pregledima.

Situacija se sada, kaže, znatno poboljšala i u toku prva dva dana avgusta bilo je 242 pregleda, a većina se javljala na restestiranja.

“Tokom jula imali smo 50 odsto prvih pregleda, a 50 odsto kontrolnih pregleda. Sada se tokom vikenda 61 pacijent javio sa simptomima sumnjivin na kovid, a 181 na kontrolu”, napominje dr Jasmina Stanković.

U šabačkoj bolnici je na lečenju oko 220 građana. Poslednjih dana više je otpusta, nego prijema pacijenata. Od kada je u kovid sistemu, u bolnici su preminule 33 osobe iz Šapca.