“Sa Sputnjik V vakcinom razvio sam imunitet za 20 dana, i drugi će uskoro moći to isto”: Šef ruskog fonda otkriva tri ključna načina u rukovođenju pandemijom

0
Foto: Profimedia

Otkako je započela kriza sa koronom, Rusija je bila kritikovana u međunarodnoj javnosti i medijima zbog načina na koji je odgovorila na pandemiju. U stvarnosti, ona je jedan od primera kako se brzo testira, proizvodi efikasan lek i približava masovnoj proizvodnji sopstvene vakcine, piše izvršni direktor ruskog fonda RDIF Kiril Dmitrijev, koji raspolaže s 50 milijardi dolara za borbu s virusom, u autorskom tekstu za Njuzvik.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), državni suvereni fond, igrao je ključnu ulogu u borbi s virusom u Rusiji. Kada se saznalo za globalnu krizu krajem januara, odnosno kada su međunarodne organizacije upozorile zemlje da se pripreme, lideri su bili upozoreni da investiraju u odgovor na pandemiju i pripremu za udara. Ovaj investicioni fond je to učinio u Rusiji. Dmitrijev kaže da su shvatili da nema mnogo vremena za bilo kakvo rasipanje i da su se fokusirali na rešenja zasnovana na proverenim tehnologijama i praktičnim solucijama. Dodaje da su izabrali da finansiraj ono što su smatrali da je najperspektivniji kovid-19 sistem: testiranje, lekovi i vakcina.

Nema magičnog rešenja

“Verujemo da neće biti magičnog rešenja, virus neće jednostavno nestati. Nova izbijanja epidemija pokazuju da opuštanje mera može dovesti do novih talasa virusa. U međuvremenu, dugi višegodišnji procesi koji su potrebni za testiranje vakcine i lekova sprečiće da novi hipotetički proboj bude dostupan u skorije vreme. U skladu s tim, moramo da se usredsredimo na najbolja postojeća rešenja i brzo ih proširiti kroz međunarodnu saradnju”, piše Dmitrijev.

On dodaje da je nada da će virus brzo nestati dovela do brzog otpuštanja mera, a često se nije govorilo o rizicima koji su uključeni ili koliko vremena je potrebno za regulatorna odobravanja. “Ova potraga za novim čarobnim metkom zatamnila je dostupnost već dokazanih postojećih rešenja koja se mogu brzo primeniti”.

On ističe da je Rusija zauzela drugačiji pristup i u saradnji s više od 15 partnerskih fondova na međunarodnom nivou skoncentrisali se na tri lako dostupna rešenja.

Prvo je testiranje

Rusija je razvila rusko-japanski sistem brzog testiranja pod nazivom EMG, koji omogućava rezultate za 30 minuta u poređenju s 2,5 sati potrebnih za druge testove. A rezultati su jednako precizni kao i PCR testovi i mogu da se obave bilo gde – na aerodromu, u kancelariji, u fabrici, u laboratoriji, pa čak i na sportskim događajima. Upravo test reagensi povećavaju kapacitet sistema za testiranje za tri do četiri puta. On tvrdi da je to sprečilo izbijanje novih žarišta u zemlji, a da su svetu prodali čak više od 13 miliona ovih testova. To će skratiti karantine, duga čekanja na aerodromima i to je rešenja za problem od tri biliona dolara. On kaže da su troškovi testiranja mali u odnosu na gubitke koje turizam gubi ove godine.

Drugo je lek

Kada je reč o lečenju, fokus bi trebalo da bude na dostupnim antivirusnim lekovima jer sprečavaju rane i umerene infekcije kovida-19 da se razviju u teške oblike. “Iako smo takođe ulagali u lekove za teške slučajeve kovida-19 zasnovane na plazmi i u lekove koji suzbijaju citokinsku oluju, koncentrisali smo se na proverene antivirusne proizvode za koje verujemo da će imati najviše uticaja na zaustavljanje napredovanja bolesti”, naveo je on.

Gileadov remdesivir, i avifavir, koji je stvoren u Rusiji kao poboljšana verzija japanskog leka protiv gripa avigan, postala su prva dva odobrena antivirusna leka protiv kovida-19. Dmitrijev kaže da su oni ključni za skraćenje vremena infekcije i boravka u bolnici, a plus imaju manje neželjenih efekte u odnosu na druge lekove. Dodaje da ih samo ne smeju uzimati trudnice ili oni koji planiraju trudnoću.

Šef RDIF fonda kaže da su u kliničkim ispitivanjima pročišćene supstance kako bi se omogućilo povećanje doze bez neželjenih efekata, jer se pokazalo da je za kovid-19 potrebno davati veće doze nego za grip. Kaže da je sve urađeno po međunarodnim protokolima, da se još unapređuju bezbednosne opcije i da je više od 60 odsto 330 ispitanika bilo negativno na virus posle petog dana lečenja, a da je virus eliminisan u proseku za četiri dana (u poređenju s devet dana kod standardne terapije). Tri nezavisna klinička ispitivanja u Rusiji na preko 700 pacijenata su potvrdila ova otkrića, kao i na desetine hiljada pacijenata lečenih ovim lekom. Ova otkrića su podelili sa Fujifilmom, proizvođačem leka avigan.

Naravno, on kaže da će za razliku od remdesivira koji je otkupila međunarodna vlada, ovaj ruski lek biti dostupan međunarodnoj javnosti, s proizvodnjom od 300.000 lekova mesečno. On dodaje da se generičke verzije ovog leka mogu proizvesti i u drugim zemljama, što omogućava masovnu distribuciju i jeftiniji lek. Registrovana su još dva leka na bazi iste supstance, a dobio je hitno odobrenje za upotrebu u Indiji, a uskoro i u Turskoj. Ističe da je lek dostupan u obliku tableta, što olakšava njegovo izdavanje.

I treće – vakcina

Šef RDIF fonda kaže da je veliki izazov odabrati više od 140 vakcina koliko je trenutno u razvoju. Nijedna vakcina nije dobila regulatorno odobrenje brže od četiri godine. Adenovirusne vakcine na bazi vektora razvijane su od 1980-ih godina. One su već dobile regulatorno odobrenje i efikasno se koriste protiv virusa ebole sa visokim stepenom bezbednosti. Vakcine protiv MERS, Zika, gripa i malarije takođe prolaze kroz uspešna klinička ispitivanja. Postoji takođe perspektiva i iRNK vakcina i drugih inovativnih vakcina za koje se veruje da će postati efikasne u određenom trenutku. Ali bez obzra koliko je iRNK fenomenalna nova tehnologija, nijedna takva vakcina nije dobila regulatorno odobrenje za upotrebu, navodi autor. Čak i da se razvija “vorp” brzinom kako bi dobila odobrenje, ono neće biti moguće do 2021. godine jer je potrebno opsežno bezbedonosno testiranje. To uključuje i zasiguranje da neće imati negativne posledice na fertilitet – što je ključ za države, navodi Dmitrijev.

“Postoje tri vakcine zasnovane na adenovirusu koje su već pokazale snažne rezultate u prvoj fazi kliničkih ispitivanja. One su razvijene ruskom Gamaleja Institutu, engleskom Univerzitetu Oksford u partnerstvo sa AstraZeneca i kineskom CanSino Biologics. Verujemo da se sve tri biti potrebne. Verujem u rusku vakcinu sa Gamaleja instituta koju sam primio. Razvio sam snažan imunitet za 20 dana, pak i pre druge injekcije koja, nadam se, produžava imunitet na dve godine”, piše Dmitrijev. “I drugi će to moći isto. Proizvodeći ovu vakcinu kroz partnerstva u nekoliko zemalja, moći ćemo da povećamo proizvodnju na 200 miliona doza do kraja godine.

Procenjujemo da će više od tri milijarde doza adenovirusnih vakcina biti proizvedeno 2021. godine, što će pomoći svetu da se efikasno bori protiv koronavirusa.”

On dodaje da će ruska vakcina imati i jedinstveni, patentirani test koji otkriva porast specifičnih antitela koja napadaju šiljak koronavirusa. Tako će se meriti efikasnost vakcine i njena dužina trajanja, merenjem povećanja najefikasnijih antitela protiv koronavirusa.

Pre svega, međunarodna saradnja

Šef ruskog državnog fonda kaže da je vreme da se zaustave beskonačne rasprave o najefikasnijim sredstvima za borbu protiv koronavirusa jer ugrožavaju živote i svetsku ekonomiju. Dodaje da zemlje moraju da primene najbolju praksu, uključujući obavezno nošenje maski, održavanje fizičke distance i da međusobno dele lako dostupna rešenja – pre nego što bude kasno.