“Sa dužnosti se povlačim u ponoć…”: Još jedna ostavka u Trampovoj administraciji

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci, File)

(Beta-AP) – Vršilac dužnosti američkog sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulf podneo je ostavku na tu funkciju.

U poruci osoblju Vulf je rekao da se sa dužnosti povlači u ponoć – uprkos tome što je, kako je precizirao, nameravao da ostane na toj funkciji, preneo je Glas Amerike.

Vulf, koji je kritikovao odlazećeg predsednika Donalda Trampa nakon nereda u kompleksu Kapitol hila prošle srede, rekao je da će ga na poziciji zameniti Pit Gejnor, koji je bio na čelu Federalne agencije za hitne situacije.

Prošle nedelje Vulf je od Donalda Trampa i ostalih izabranih zvaničnika tražio da osude nasilje koje se dogodilo tokom zasedanja Kongresa.

Vulf je tada rekao da osudjuje nasilje na obe strane političkog spektra pogotovo usmereno protiv službenika zaduženih za primenu zakona.

“Vidimo da pojedine predsednikove pristalice primenjuju nasilje kako bi ostvarile političke ciljeve, što je neprihvatljivo”, objavio je Vulf na društvenoj mreži Tviter prošle sedmice.

Hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa okupile su se prošle srede u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne kradje, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je deo Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila, u trenutku kada je Kongres zasedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsedničkim izborima pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.