Sa čime će evropski zvaničnici pred Erdogana? Počinju pregovori EU i Turske o obnavljanju odnosa

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Predsednici evropskih institucija danas će predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu predstaviti uslove Evropske unije (EU) za postepeno obnavljanje ekonomskih odnosa i razgovaraće o podršci izbeglicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) putuju u Tursku sa “mapom puta”, koja sadrži odluke lidera EU sa samita održanog 26. marta.

Razgovori u Ankari predstavljaće “veoma politički trenutak” ali neće biti reči o pregovaranju, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Lideri EU, koji o Turskoj treba da raspravljaju u junu, odobrili su na nedavnom samitu “postepeni i uslovni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”.

EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

U nedostatku napretka, izveštaj šefa evropske diplomatije Žozepa Borela (Josep Borrell) navodi nekoliko opcija, uključujući sankcije za turistički sektor Turske.

Turska je kritikovala zaključke samita EU, istovremeno obećavajući da će odgovoriti “pozitivnim koracima” na moguć gest Unije.