Čovek sa beretkom na liniji 32: Kako je Beograd šezdesetih prepoznavao princa Đorđa Karađorđevića

1
Princ Đorđe i Žarko Laušević koji ga tumači u seriji "Senke nad Balkanom". Foto Wikimedia Commons/Promo

Tamo gde je danas jedan veliki šoping mol, nadomak Knez Mihailove, šezdesetih godina prošlog veka – i nešto kasnije, no dobro – nalazila se okretnica autobusa.

Gotovo svakog dana, u zeleni “lejland” na liniji 32 (Trg republike – Ortopedska bolnica) na početnoj stanici ušao bi čovek pod beretkom.

Putnici su ga već prepoznavali: to je onaj što otvara prozore.

Ponavljalo se to iz dana u dan: prišao bi svakom prozoru, sistematski i studiozno otvorio jedan po jedan, i nije prezao – a znamo šta Srbi misle o promaji – da se posvađa sa onima koji bi pokušali da ih zatvore.

Oni mlađi pomislili bi da se radi o još jednom napornom starkelji iz gradskog prevoza kakvih je Beograd, i u to doba, bio prepun.

Malo ko je i znao ko je taj čovek; malo ko je mogao da pretpostavi kakva se sudbina krije ispod francuske kape, poslednjeg modnog pozdrava njegovoj voljenoj Francuskoj i Parizu u kojem je, možda, jedino i bio srećan.

A ta sudbina bila je kao da je živeo pet, deset, petnaest života.

Đorđe Karađorđević. Princ. Prestolonaslednik. Kraljević. Onaj ludak, da…

I još jedna senka nad Balkanom.

Samo, umnogome drugačija od onih koje, evo stotinu godina kasnije, ne prestaju da intrigiraju srpsku javnost.

Ako su drugi junaci ove Nedeljnikove edicije i serije koja nas je naterala da ponovo čeprkamo po međuratnom Beogradu bili senke nad Balkanom jer su pokušavali da iz mraka, ko više, ko manje uspešno, utiču na sudbinu ovih prostora, on je senka jer je gurnut u mrak.

Svojom voljom ili nuždom zbog onoga što je bio i onoga od čega nije mogao da pobegne? Pa, to je već stvar sporenja, i zanavek će ostati.

Ima toliko simbolike u svakoj godini života princa Đorđa, u svakom redu njegovih memoara, da je podatak da ga u seriji Dragana Bjelogrlića igra Žarko Laušević, još jedan čovek koji je imao veliku unutrašnju borbu i jednu veliku optužbu, tek uzgredna fusnota.

Iz knjige Princ Đorđe: Kraljević, izgnanik, ratnik, “ludak”, četvrte u ediciji “Senke nad Balkanom”. Edicija od pet knjiga se sada može naručiti po specijalnoj akcijskoj ceni na sajtu Nstore.rs.

1 KOMENTAR

  1. SECAM GA SE KAO NORMALNOG COVEKA, KOJI PO NEKAD SVRATI NA CASICU RAKIJE I RAZGOVORA KOJIMA NIKADA PRISUSTVOVAO NISAM,KOD SVOG ZEMLJAKA,MOGA OCA,SVETOLIKA,U TAPETARSKU RADNJU, U ZGRADI TRGOVCA GOLUBOVICA,PREKO PUTA KAFANE “GRMEC” I PRAVNOG FAKULTETA,U TASMAJDANSKOM PARKU, BULEVAR REVOLUCIJE BR. 63.

Comments are closed.